søndag 19. mars 2023

Noah Gordon: Legen

Det har vært et visst påtrykk for å få meg til å lese denne boken som er en favoritt hos flere i familien min og nå har jeg gjort det. Dette er en bemerkelsesverdig historisk roman fra 1986, skrevet av en journalist som bl.a. har vært svært interessert i av medisinsk stoff. Den handler om en ung gutt som klarer å komme seg til Persia og oppnår sitt livs drøm - å tilegne seg det som da var det ypperste av legekunst og få titelen hakim - lege.

Boka starter i 1021. Robert Cole er 9 år. Hans far er tømrer og faren og moren dør i løpet av noen uker. Ved hjelp av tømrerlauget blir han og hans søsken plassert hos forskjellige voksne. Robert havner hos Barber, en mann som er omreisende bartskjær, tryllekunstner, gjøgler og produsent av eliksir mot all slags sykdommer. Han får en tøff oppvekst, men Barber er slett ikke ondsinnet og har mye å lære fra seg. Og noen pasienter klarer han faktisk å hjelpe. Men Robert finner gradvis en trang til å lære mer seriøs legekunst og en jøde han treffer forteller ham om legeskolen i Isfahan i Persia drevet av den store Ibn Sina. Det blir Roberts livsmål å komme dit.

Når Barber dør arver Robert litt penger og utstyr etter ham og han begir seg ut på den lange reisen til Persia, til sjah Ala-el-Dawlas rike. Dit kommer han omsider frem og mirakuløst klarer han å bli opptatt ved skolen.  På veien har han omskapt seg til jøden Isai Ben Benjamin, for det er mange jødiske samfunn i Østen og det er lettere å fremstå som jøde enn som kristen.

Vi følger Robert gjennom legestudiet og alle utfordringene det er å leve som kristen jøde i et muslimske Persia. Legefakultetet er nær knyttet il sjah'en og livet i nærheten av den eneveldige sjah'en er mange ganger farligere enn på landeveien. Robert er nysgjerrig og i tillegg til å måtte tilegne seg hebraisk, persisk og østlig filosofi er det store mengder medisinsk kunnskap. 

Noe som plager Robert gjennom hele læretiden er at islam har totalforbud mot å åpne menneskekroppen og det finnes heller ikke nedtegnelser fra andre folkeslag der dette ikke har vært forbudt. Han kommer mange ganger borti en sykdom som kalles buksott, som vi snart skjønner er det samme som blindtarmbetennelse og den gang førte til en sikker død.

Robert oppnår omsider tittelen hakim og blir en av Ibn Sinas betrodde medarbeidere. Han finner også en skotsk kvinne som han gifter seg med. Han kommer godt overens med sjah'en, men det er også svært farlig å være for nær toppen og det er bare med et nødskrik han klarer å få med seg familien sin tilbake til England når han står i fare for å bli drept.

Men det er ikke enkelt å komme hjem ti London. En lege med utdannelse fra Østen er ikke akseptabelt i London og den religiøse intoleransen i den engelske kirken er verre og farligere enn i det muslimske Persia. Til slutt må Robert flykte fra London og nøye seg med en nokså tilbaketrukket tilværelse som lege på det skotske høyland.

Dette er virkelig en fantastisk historisk roman. Noah Gordon må ha gjort et enormt researcharbeid. Livet i bakgatene i London og på den engelske landsbyen virker like troverdig som skildringene av karavanene på reisen og i og rundt hoffet til sjahen i Isfahan. Selvfølgelig finnes det hendelser som virker for utrolige til å kunne ha skjedd, men i det store og hele kjøper jeg hele historien. Sentralt står Robert sin intense vitebegjærlighet og interesse for menneskekroppen - ikke for å bli en rik lege men for å kunne bruke sine kunnskaper til å lindre plager og kurere sykdommer. 

Det er kanskje noe som kan minne om den fantastiske romanen "Egypteren Sinhue" av Mika Waltari. Jeg syntes nok den fungerte bedre som roman, men "Legen" forteller en masse om den seine middelalderen - om livet og om legekunsten på en svært underholdende måte.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar