torsdag 14. januar 2021

Jo Spain: Beneath the surface


Jeg kom over den irske krimforfatteren Jo Spain for en stund siden og leste hennes første roman med Tom Reynolds i hovedrollen, "With Our Blessing" . Den had
de som tema den brutale undertrykkelsen av unge jenter i vaskeriene som ble drevet av katolske klostre i Irland. Jeg likte den svært godt.

Denne romanen foregår i miljøet rundt den irske regjering.  Selve mordet skjer i en underjordisk tunnel mellom parlamentsbygningen Leinster House og en nærliggende bygning. Den drepte, Ryan Finnegan er rådgiver til finansministeren Aidan Blake som er i ferd med å legge frem et nytt lovforslag for parlamentet. Lovforslaget skal sørge for at Irland tar mer skatt fra utenlandske oljeselskap, en politikk som partiet har stilt til valg på. Men det er kommet inn noen avsnitt som sørger for at selskap som allerede er inne får unntak for de nye skattekravene. Dusse detaljene er lite kjent blant folk. Det er milliardbeløp på spill og det er kjent at Ryan Finnegan var sterkt kritisk til disse sidene av det nye lovforslaget.

Så har vi McNally, partiformannen som også opererer som en slags grå eminense i og rundt partiet. Vi har dansken Carl Madsen, nestleder i Udforske som har sterke forbindelser til flere personer i og rundt regjeringen. Statsministeren McGuiness har støttet Aidan Blake men føler seg samtidig truet av hans popularitet og energi. Sara Blake, gift med Aidan og glødende engasjert i arbeid for barns velferd arrangerte en veldedighetsmiddag i regjeringskvartalet den samme kvelden mordet skjedde der de aller fleste mulige impliserte var tilstede. Sekretæren Grace Brady har hatt noe samrøre med flere av mennene rundt Aidan Blake. 

Et bilde med en sexscene mellom to menn blir funnet under liket, og det viser seg at Aidan Blake har flere skjeletter i skapet, noen ville utskeielser i Thailand i ungdomstiden og så er det en hemmelig klubb i Dublin.

Det blir også en tur til Donegal der anlegget til Udforske ligger og det planlegges store utvidelser og ilandføring av gass. Det er store protester i lokalbefolkningen, men utbyggingen har også støtte hos andre.

I begynnelsen syntes jeg politikermiljøet virket like engasjerende, det ble mange detaljer om Leinster House, tunellen og bygningene omkring og mange roller å holde styr på. Men etter hvert kom vi litt mer inn på enkelte av de impliserte og det ble mer og mer interessant å følge de ulike trådene. Det var også spennende å se hvilke av sporene som førte nærmere løsningen. Det var mange muligheter for flere av de impliserte hadde svin på skogen, men de behøvde ikke nødvendigvis å ha drept noen for det.

Den endelige løsningen var kanskje litt overraskende, i alle fall gjennom de første 4/5-delene av boka. Jeg har ingen kjennskap til irsk politikk og aner ingenting om forskjellige partier og retninger, så jeg kjøpte bare den delen av historien. Det var interessant å lese litt om oljeindustrien i Irland og at det faktisk er kontroversielt å skattlegge utenlandske utvinninger når en tenker på hva vi har fått ut av dette i Norge fra sekstitallet og frem til i dag. 

Det er lett å se at det er en kvinnelig forfatter, bl.a. gjennom beskrivelser av interiør, klesdrakt og makeup (!) som ingen mann ville tatt med. Vi får vite litt om privatlivet til Tom Reynolds og litt om et par av de andre i etterforskningsteamet, men ikke så mye at det blir sjenerende.  

I det store og hele en god kriminalroman som gir et lite innblikk i deler av Irland som jeg ikke har lest noe om før, og veldig forskjellig fra den første jeg leste. Så jeg kommer nok til å lese flere. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar