Denne boken dukket opp mens jeg søkte på noen av mine amerikanske yndlingsforfattere og jeg kjøpte den som ebok som et ledd i planlegging av en papirbokfri ferie. Dette er en slags novellesamling. Det er ikke 13 noveller som man kan forledes til å tro. Tittelen kommer fra et dikt "Thirteen ways of looking at a blackbird". Boken består av en kortroman med samme tittel som boken og 3 noveller.
"Thirteen ways of looking" tar for seg den siste dagen i livet til 82-år gamle pensjonerte dommeren Peter Mendelssohn. Han går ut av leiligheten sin for å møte sin sønn Elliot til lunsj på en restaurant i New York. Gjennom forberedelsen til turen og selve måltidet får vi rullet opp mye av Peter Mendelssohns forhistorie, forholdet til hans avdøde hustru, datter og ikke minst hans kalde og kyniske sønn. Dette møter vi gjennom Peters mange og skarpe betraktninger over sitt eget liv og alt han møter på sin vei, alt fortalt i 3.person.
Dette er en side av historien. Men den ender ikke der, for på vei ut av restauranten (sønnen følger selvsagt ikke sin aldrende far hjem) blir han slått ned og dør av skadene. Den delen møter vi gjennom glimt fra etterforskningsteamet som går igjennom alle spor og ikke minst alle overvåkningskameraer som vår gamle venn rekker å passere. Og til tross for alle disse bildene og glimtene er det vanskelig å slå fast hva som egentlig skjedde ute på de glatte, islagte fortauene. Men vi får rullet opp flere sidehistorier som setter særlig Elliot inn i et perspektiv.
Litt av bakgrunnen for denne kortromanen er at forfatteren selv opplevde å bli slått ned på åpen gate da han forsøkte å forsvare en ukjent kvinne som var i vanskeligheter. Men forfatteren sier selv at han hadde planlagt historien lenge før den episoden.
I "What time is it now, where you are?" møter vi en forfatter som skriver om en kvinnelig soldat i Afghanistan som er ute på et dramatisk oppdrag og prøver å kontakte sin kvinnelige samboer hjemme i USA og sin sønn Joel. Her blir det en utveksling mellom novellens forfatter og hans oppdiktede personer, han bygger opp historien samtidig som han fundere på sitt eget liv og sine valg og ikke minst hvordan kan vi kommunisere gjennom telefonlinjer via satelitt - hva er det egentlig som skjer?
I Sh'khol møter vi en fraskilt kvinne, Rebecca med en 13 år gammel adoptivsønn som er noe tilbakestående og er døv. Han er svært flink til å svømme og de er på et feriested i nærheten av Galway i Irland. Han har fått ny våtdrakt som er litt for stor. Så forsvinner sønnen og da våtdrakten er borte skjønner hun at han er på sjøen. Vi følger Rebecca gjennom noen hjerteskjærende dager/timer med leteoperasjoner. Eksmannen kommer også og det er til noe hjelp, men gjør at hun må tåle hans bebreidelser i tillegg til sine egne.
I "Treaty" møter vi Beverly, en aldrende nonne som bor sammen med andre nonner i et hus på Long Island. En dag får hun se et ansikt hun kjenner igjen fra sin fortid da hun ble kidnappet et sted i Colombia for svært lenge siden. Hun hadde blitt slått, torturert og voldtatt av denne mannen som nå er deltaker på en fredskonferanse i London. Hun reiser til London, til sin bror og klarer å arrangere et møte med denne mannen som først fremstår som en glatt og velpolert fredsentusiast men til slutt avslører seg som den brutale torturisten han egentlig er.
Hver og en av disse historiene gjorde inntrykk på meg. Jeg likte også godt språket og variasjonen av oppbygging.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar