lørdag 14. desember 2024

Ann Cleeves: Another Man's Poison

Jeg har lest alle bøkene til Ann Cleeves med Vera Stanhope, Jimmy Perez og Matthew Venn i hovedrollen og går nå gjennom noen av de tidligere bøkene hennes. Molly Palmer-Jones og hennes fuglekikkerektemann George er denne gangen på vei til Mollys tante, den litt eksentriske Ursula Ottway. Når Molly kommer frem finner hun tanten død på sofaen i stuen.

Dette kan se ut som en naturlig død for en gammel kvinne, men Ursula hadde god helse. Dessuten hadde hun har nettopp vært i tottene på godseieren Marcus Greenville over funn av gift og ulovlige rovdyrfeller på eiendommen hans. Mistanken blir vakt og det blir funnet spor av gift i kroppen til Ursula, den samme giften som hun fant på eiendommen til Greenvilles.

Nå er det en drapssak og George blir trukket med i politiets etterforskning. Molly går sine egne veier, hun har en egen evne til å få folk i tale. Det er flere som kan ha hatt mulighet til å forgifte Ursula, men hva er i så fall motivet deres? Maurice Grenville selv har et vanntett alibi, det har også hans ondsinnede kone som har agorafobi og aldri forlater huset deres. Men det ligger hemmeligheter begravd i denne familien. Det gjør det også hos andre i omegnen, og som så ofte på den engelske landsbygden har de fleste en eller annen forbindelse med godseieren.

Når slike hemmeligheter står i fare for å bli avdekket kan det oppstå ny dramatikk, slik er det også i denne boka. Det er i dette felten jeg synes Ann Cleeves utmerker seg som krimforfatter, selv om hun skriver skarpere i de senere bøkene hennes.  George er i grunnen litt pompøs og selvhøytidelig og det trekker litt ned. Til og med hans kone Molly er inne på den tanken.....

Sarah Perry: Enlightment


Essex er alltid nærværende i Sarah Perrys romaner, men gjerne i kontrast til fjernere elementer. Som viktoriatiden og mulige monstere fra havet ("Sjøormen i Essex") og gamle jødiske sagn ("Melmoth"). I denne er det stjernehimmelen og kometer.

Thomas Hart er journalist og bor i småbyen Aldleigh. Han føler seg tilknyttet babtistmenigheten Bethseda, selv om han egentlig har mistet barnetroen. Han har også et nært vennskap med 17-årige Grace Macaulay, den morløse datteren til en av menighetens pillarer. Og i forhold til lokalmiljøet skjuler han sin homofile legning.

Litt tilfeldig får Thomas interesse for stjernehimmelen og for kometer når han blir sendt ut for å skrive om kometen Hale-Bopp som var synlig i 1996. Så blir han kontaktet av James Bower som jobber på museet. Under renovasjon av Lowland House dukker det opp informasjon om en kvinne som skal ha forsvunnet fra huset. Thomas og James gjør videre undersøkelser om den forsvunnede rumenske astronomen Maria Vaduva. De blir begge oppslukt av hennes liv og virksomhet. Og Thomas blir hodestups forelsket i James som er heterofil og gift. 

Hodestups forelsket blir også Grace, i den unge gitarspillende Nathan som introduserer henne til tobakk og alkohol. Litt av en kontrast til det pietistiske liver Grace fører, der jeans og bursdagsselskaper og teater er regnet for syndig.

En uteligger dukker også opp og får en viktig rolle i historien som ellers dreier  seg om Maria og kometene, om vitenskap, om kjærlighet, svik og forsoning og varer helt til 2017.

Det er et stort lerret som blir slått opp. De menneskelige relasjonene er spesielle og spennende. Thomas Hart er en helstøpt personlighet som det er lett å like, selv om han gjør noen store feil. Dessverre fikk jeg likevel ikke så mye ut av boka som jeg forventet, og det skyldes nok språkutfordringer. Litt pussig, for jeg hadde ikke slike problemer med de andre bøkene jeg har lest av Sarah Perry. Men det er en god del uttrykk fra astronomien som jeg ikke kjenner til og jeg var for lat til å arbeide systematisk med det. Jeg må nok lese den en gang til, det er den verdt!

Kaja Nygaard: Et mørkere vann

En krim fra Rogaland som jeg ikke har hørt om? Den måtte jeg prøve, med lett skepsis, jeg har lest en del ambisiøse men etter min mening ganske dårlige krimbøker av norske forfattere det siste året.

Dette var virkelig rogalandskrim! Vi begynner på Eikhaug(et oppdiktet sted) på Jæren. Lensmann Erik Gjerde undersøker et mulig innbrudd i hytta til familien Rosendal fra Stavanger og ser fort at det har foregått alvorligere saker enn innbrudd der. Mye blod men ingen mennesker, verken levende eller døde.

Saken havner hos Marthe Krogh ved Stavanger politikammer. Det viser seg at Ada Rosendal ikke har kommet tilbake fra et stort arrangement som eventfirmaet hun jobbet i arrangerte. Martha undersøker Adas familiesituasjon, hennes nærmeste venner, kolleger for å finne ut hvor Ada kan ha tatt veien fra hotellet den natten. Samtidig søker Erik Gjerde etter Ada i hytteområdet på Eikhaug. Jeg røper ikke for mye når det viser seg at liket til Ada blir funnet et stykke fra hytten.  

Etterforskningen foregår dels i villaer, gater og bakgater i Stavanger, dels på det forblåste og fuktige Jæren. Vi beveger oss i miljøet til Stavangerfiffen, virksomheter knyttet til oljeindustrien, advokatkontorer og tannleger men også et beryktet voldelig MC-miljø. Handlingen foregår i nåtiden og Kaja Nygaard er inne på politiske strømninger i tida, på tvilsomme verdier hos noen av Marthas kolleger, både når det gjelder kvinnesyn og politiets rolle i samfunnet. Klimaaktivisme og bibelbeltet møter vi også, uten at noe av dette virker overlesset.

Jeg liker å lese om den egenrådige og stae Martha og samarbeidet med den solide og trauste Erik, jeg nyter å følge dem rundt i områder som jeg kjenner og som Kaja Nygaard skriver levende om. Det vekker litt assossiasjoner til Gunnar Staalesen. Intrigen er passe innfløkt med fullt av sidespor og spenning er det også. Mer Martha Krogh - takk! 

Colm Toibin: Brooklyn

En berømt bok fra en berømt irsk forfatter. Jeg tror den ramlet inn fra et eller annet boksalg, og jeg har lest en annen bok av forfatteren som jeg likte svært godt.

Dette er en glimrende roman. Eilis Lacey sliter med å finne seg arbeid i den irske småbyen en gang på 1950-tallet. Hun får sjansen til en jobb i en klesforretning i Brooklyn,New York og en irsk prest har skaffet henne et rom på et respektabelt pensjonat. Litt motvillig reiser Eilis fra familien og ut i den store verden. 

Hun blir ikke utsatt for noen spesielt ubehagelige hendelser, likevel blir hun overveldet av sterk hjemlengsel i begynnelsen. Men gradvis vender hun seg til livet i storbyen, setter pris på sin frihet, tar kveldsundervisning for å komme seg fremover i livet og får seg en kjæreste. Men da det skjer en tragedie i familien hennes tar hun permisjon noen uker og reiser hjem til Irland. Der opplever hun gleden ved alt hun kjenner fra oppveksten. Hun må slite med valget mellom en fremtid på hjemstedet eller i Brooklyn og uansett hva hun velger vil hun gjøre noen ulykkelige. 

Boken er nydelig skrevet. Boken gir et fremragende tidsbilde av livet blant unge, irske arbeidende jenter i storbyen og jeg synes Colm Toibin gir et svært godt portrett av et ungpikesinn. Likevel kom ikke boka helt opp i toppen for meg. Dessverre syntes jeg den rett og slett var litt kjedelig i noen av partiene. Ikke fordi det var lite ytre spenning, men jeg syntes av og til at det manglet indre spenning i karakterene.

J.R.Ellis: The Nidderdale Murders

Som navnet mer enn antyder er dette en britisk kriminalroman og den foregår i de lyngkledde heiene i Yorkshire.  En rik mann fra London har invitert noen bekjente på jakt i et område han har kjøpt seg inn i. Deres base er vertshuset "Dog and Gun". Om kvelden skjer det et drap utenfor vertshuset og en av de ansatte ser drapet fra vinduet sitt. Han som skyter er Alan Green, en mann hun kjenner fra landsbyen som pleier å drikke sine pints på vertshuset. Den drepte var med i jaktlaget. En enkel etterforskningssak blir det - bare at Alan Green er sporløst forsvunnet og etterforskningsleder Oldroyd har sine tvil om at Alan virkelig er gjerningsmannen.

Det viser seg at jaktlaget ikke er så gode venner likevel og det er underliggende konflikter mellom dem. Flere av dem, kanskje alle kan ha sine grunner til å ta livet av den drepte. 

Så skjer et mord til. Denne gangen er den en butikkeier som blir drept på åpen gate, en mann som generelt er godt likt i landsbyen. Også denne gangen er det et vitne som drapsmannen må ha vært klar over, og hun kjenner ham igjen som Vic Moore, også en mann som bor i området. Vic Moore forsvinner også sporløst. 

Ganske spesielt at to slike hendelser skal skje i en liten landsby. Politiet er sikker på at de henger sammen, men det skal skje mer dramatikk før de klarer å avsløre hele historien rundt disse drapene.

Forfatteren var helt ukjent for meg og var på "billigsalg" på Amazon, men jeg syntes den var en grei kriminalroman med troverdige personer, interessant intrige og spektakulære omgivelser.

Richard Powers: Playground


Jeg kom over Richard Powers gjennom Booker - prisen. Flere av bøkene hans har kommet på langlisten og et par også på kortlisten til denne prisen, men dette er den første jeg leser. Han har også fått den amerikanske "National Book Award" og Pulitzer-prisen. Powers skriver romaner og ofte med naturfenomener og/eller moderne vitenskap som bakgrunnstema. I denne romanen er temaet det fantastiske og varierte livet i havet, men data, sosiale media og AI er også med.

Ekteparet Rafi Young og Ina Ariota bor på den bittelille fransk-polynesiske øya Makatea med sine to adopterte barn. Hun er kunstner, han underviser på skolen. Rafi er fra USA, Ina vokste opp på Tahiti. Et internasjonalt konsern har søkt om å få produsere flytende øyer, bygge dem og sjøsette dem på Maketea. Noen av innbyggerne ønsker denne utviklingen velkommen, andre avviser prosjektet bl.a. ut fra erfaringene med alle ødeleggelsene som fosfatgruvedriften forårsaket på 60-tallet.  

Rafi Young møtte Todd Keane på high school. De hadde begge vanskelige familieforhold om enn nokså forskjellige. Begge var svært intelligente og begge var nerdete på hver sin måte. Rafi brant for litteraturen, Todd for data og programmering. De fant hverandre først i sjakkspillet, senere i det gamle kinesiske spillet Go. DE hang sammen daglig i ungdomsårene, men så brøt de kontakten og levde helt adskilte liv. Det meste av denne historien fortelles av Todd Keane gjennom en serie brev han skriver til en ukjent "du"-person. Todd tok programmeringen til de store høyder - han skapte dataspillet Playground som også er en digital sosial verden og har gjort ham styrtrik.

Kanadiske Evelyne Beaulieu ble fascinert av dykking som barn og er blitt en av verdens største eksperter på livet i havet. Hun drar til Makatea som 92-åring for å skaffe materiale til en bok hun skal gi ut og kommer midt oppi diskusjonen om øyas fremtid.

Dette blir det roman av - det er sikkert. Romanen beveger seg fremover i debattene om på Makatea's fremtid mens vi samtidig nøster opp i Rafi's og Todds fortid og Evelyne Beaulieaus liv som dykker, forsker, kvinne og mor. Og av og til befinner vi oss nede på de store dyp der det finnes utallige skapninger som ikke er oppdaget ennå. Jeg er ikke selv noen dykkerentusiast og kan såvidt navnet på et tyvetalls fiskearter. Men det forhindrer meg ikke å bli berørt av flere av skildringene Evelynes møter med det utrolige livet i havet. 

Romanens grunntrekk ligger tett opp til virkeligheten  Evelyne Beaulieu er inspirert av en oseanograf som har eksistert. Livet i havet er sikkert like glitrende og mangfoldig og spennende som boka viser oss. Øya Maketea med sin gruvefortid finnes.  Dataspillet Playground kunne sikkert ha seilt opp ved siden av dagens sosiale medier og blitt like dominerende. Problemstillingene som reises om AI er de samme som diskuteres i norske medier for tiden. Så dette kunne lett ha blitt en bok med et tydelig politisk budskap. Og politiske budskap blir sjelden god litteratur. Men jeg synes den er så storslått lagt opp og med så mange interessante vendinger at den hever seg over dette. 

Svakheter er det. Jeg synes nok ikke hovedpersonene i boka helt holder mål. Spesielt har jeg problemer med å finne den arrogante og nerdete Rafi med sine "fattig, svart gutt" - komplekser igjen i den nokså romslige og stillferdige familiefaren. Spenningene mellom Rafi og Todd er overtydelige. De er også begge to altfor nerdete og superdyktige til at de blir helt troverdige. Og Ina får nesten ingenting å spille på, hun kunne godt ha fått utfoldet seg mer. Da synes jeg faktisk Evelyne blir en mer spennende person, så full av motsetninger som hun er. 

Jeg synes også at enkelte partier i boka blir for lange, det blir litt for mye om sjakk- og go-spillingen til Rafi og Todd. 

Jeg leser boka først og fremst som en roman om de store temaene som blir tatt opp enn som en roman der forholdene mellom hovedpersonene står i sentrum. Det er også flere spenningsmomenter som driver handlingen fremover. Alt i alt var dette en storartet leseropplevelse og frister til å gå løs på flere av bøkene til Richard Powers. 



J. M. Dalgliesh: A long time dead

 Jeg leste en kriminalroman av samme forfatter for fem år siden og var ikke spesielt fornøyd med den. Det var for mye action for min smak, for mye av det meste. Denne var nokså annerledes.  

Duncan McAdam har røket uklar med sjefen sin (vi får ikke vite hva som ligger bak) og blir sendt på et oppdrag for å hjelpe politiet på Isle of Skye med en sak. Isle of Skye er Duncans hjemsted, et område han stort sett har holdt seg unna siden han flyttet til Glasgow.  Det svært godt bevarte liket av Isla Matheson er funnet i en myr. Isla forsvant sporløst 20 år tidligere.

Motvillig etablerer Duncan seg i Portree og får et etterforskningsteam å jobbe sammen med.  Snart er de i gang med vitneavhør. Mange var til stede på det store strandselskapet der hun ble observert sist, og så er det slektninger og andre som kan ha noe interessant og fortelle. Islas far var en streng religiøs prest som har sittet i rullestol etter en ulykke kort tid etter Islas forsvinning. Islas mor tok livet av seg. Hennes rebelske bror herjet i Glasgow i noen år men kom til bake som en omvendt kirkens mann. 

En veterinær på øya Uist der Isla var praktikant en periode og Islas tante, også på Uist har også en rolle. Det er noen interessante medisinske funn som også får stor betydning for etterforskningen. Så dukker det opp en utlending, en tysker som var i området på den tida da Isla forsvant og som nylig er tatt for en rekke brutale voldtekter.

Duncan og teamet hans må grave seg gjennom flere dystre hemmeligheter som har ligget godt begravet før de finner frem til hva som egentlig skjedde med Isla. Samtidig må Duncan gå noen runder med seg selv i forhold til sin egen familie, faren som er død, moren som er dement og søsteren Roslyn som klandrer ham for å ha snudd ryggen til alle familieproblemene.

Jeg synes det har blitt en riktig god kriminalroman av dette. All spenning er knyttet til å finne forklaringen, men det er nok til å holde det gående med alle sidespor og blindspor som dukker opp. Og Isle of Skye (som jeg har vært på) er et interessant bekjentskap, jeg måtte ta frem kartet flere ganger.