Ekteparet Rafi Young og Ina Ariota bor på den bittelille fransk-polynesiske øya Makatea med sine to adopterte barn. Hun er kunstner, han underviser på skolen. Rafi er fra USA, Ina vokste opp på Tahiti. Et internasjonalt konsern har søkt om å få produsere flytende øyer, bygge dem og sjøsette dem på Maketea. Noen av innbyggerne ønsker denne utviklingen velkommen, andre avviser prosjektet bl.a. ut fra erfaringene med alle ødeleggelsene som fosfatgruvedriften forårsaket på 60-tallet.
Rafi Young møtte Todd Keane på high school. De hadde begge vanskelige familieforhold om enn nokså forskjellige. Begge var svært intelligente og begge var nerdete på hver sin måte. Rafi brant for litteraturen, Todd for data og programmering. De fant hverandre først i sjakkspillet, senere i det gamle kinesiske spillet Go. DE hang sammen daglig i ungdomsårene, men så brøt de kontakten og levde helt adskilte liv. Det meste av denne historien fortelles av Todd Keane gjennom en serie brev han skriver til en ukjent "du"-person. Todd tok programmeringen til de store høyder - han skapte dataspillet Playground som også er en digital sosial verden og har gjort ham styrtrik.
Kanadiske Evelyne Beaulieu ble fascinert av dykking som barn og er blitt en av verdens største eksperter på livet i havet. Hun drar til Makatea som 92-åring for å skaffe materiale til en bok hun skal gi ut og kommer midt oppi diskusjonen om øyas fremtid.
Dette blir det roman av - det er sikkert. Romanen beveger seg fremover i debattene om på Makatea's fremtid mens vi samtidig nøster opp i Rafi's og Todds fortid og Evelyne Beaulieaus liv som dykker, forsker, kvinne og mor. Og av og til befinner vi oss nede på de store dyp der det finnes utallige skapninger som ikke er oppdaget ennå. Jeg er ikke selv noen dykkerentusiast og kan såvidt navnet på et tyvetalls fiskearter. Men det forhindrer meg ikke å bli berørt av flere av skildringene Evelynes møter med det utrolige livet i havet.
Romanens grunntrekk ligger tett opp til virkeligheten Evelyne Beaulieu er inspirert av en oseanograf som har eksistert. Livet i havet er sikkert like glitrende og mangfoldig og spennende som boka viser oss. Øya Maketea med sin gruvefortid finnes. Dataspillet Playground kunne sikkert ha seilt opp ved siden av dagens sosiale medier og blitt like dominerende. Problemstillingene som reises om AI er de samme som diskuteres i norske medier for tiden. Så dette kunne lett ha blitt en bok med et tydelig politisk budskap. Og politiske budskap blir sjelden god litteratur. Men jeg synes den er så storslått lagt opp og med så mange interessante vendinger at den hever seg over dette.
Svakheter er det. Jeg synes nok ikke hovedpersonene i boka helt holder mål. Spesielt har jeg problemer med å finne den arrogante og nerdete Rafi med sine "fattig, svart gutt" - komplekser igjen i den nokså romslige og stillferdige familiefaren. Spenningene mellom Rafi og Todd er overtydelige. De er også begge to altfor nerdete og superdyktige til at de blir helt troverdige. Og Ina får nesten ingenting å spille på, hun kunne godt ha fått utfoldet seg mer. Da synes jeg faktisk Evelyne blir en mer spennende person, så full av motsetninger som hun er.
Jeg synes også at enkelte partier i boka blir for lange, det blir litt for mye om sjakk- og go-spillingen til Rafi og Todd.
Jeg leser boka først og fremst som en roman om de store temaene som blir tatt opp enn som en roman der forholdene mellom hovedpersonene står i sentrum. Det er også flere spenningsmomenter som driver handlingen fremover. Alt i alt var dette en storartet leseropplevelse og frister til å gå løs på flere av bøkene til Richard Powers.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar