onsdag 31. august 2016

Doris Lessing: Martha Quest




Den unge Doris Lessing
Dette var for meg en "spin-off" fra Lessingbiografien som jeg har et tidligere innlegg om. Jeg har tenkt å lese hele serien om Martha Quest for å få med meg noe av Lessing sine mer science fiction-pregede bøker.


"Martha Quest" ble gitt ut i 1952, det var Doris Lessing sin andre roman og har sterke selvbiografiske trekk. Martha er datter av fattige farmere med bakgrunn i engelsk middelklasse. Vi møter henne som 15-åring. Hun er en ung jente med sterk selvstendighetstrang. Lite formell utdanning, men med en stor apetitt på litteratur. Hun er sterkt samfunnsinteressert, under andre forhold kunne hun også ha blitt samfunnsengasjert. Hennes opprør består i å lese bøker og politiske pamfletter som hun låner av de sosialistiske Cohen-brødrene (som driver butikken i småbyen) samt å stille spørsmål ved en del av synspunktene til de voksne rundt henne. De voksne er først og fremst faren som er litt sykelig og mer opptatt av minnene fra 1.verdenskrig enn av datteren sin, og moren som er misfornøyd med livet sitt som fattig farmerfrue og som egentlig ikke hadde ønsket seg et barn.


Med morens skeptiske motvilje og farens likegyldighet i ryggen klarer Martha å få gjennomslag for at hun skal ta en kontorpost i den oppdiktede byen Zambesia. Hun arbeider på et advokatkontor. Jobben blir på mange måter et nokså likegyldig tidsfordriv i hennes utvikling til ung kvinne. Hun trekkes med i en krets av ungdommer ("sportsklubben") som lever et nokså tomt og innholdsløst liv der moter, alkohol og sex er noen av de viktigste elementene. Miljøet er preget av manglende interesse for samfunnet og hva som skjer i resten av verden. Det er tydelige trekk av av rasisme og nedlatenhet mot de innfødte (og mot all annen "annerledeshet", blant annet får jødene gjennomgå). Martha er intelligent og har en sterk rettferdighetssans, likevel blir det så viktig for henne å bli akseptert at hun holder sine synspunkter for seg selv. En kort stund har hun litt kontakt med et gruppe sosialister som kjenner Cohen-brødrene, men dette er en nokså sekterisk og innadvent gjeng som hun ikke trives sammen med.

Mot slutten av boken er vi kommet frem til 1938. Vi merker spenningen i Europa i bakgrunnen, og det blir en påfallende kontrast til det tomme livet i sportsklubben. Martha er nå 19 år. Hun har fortsatt sin selvstendighetstrang og sine radikale synspunkter, men hun har ingen å dele dem med. Så får hun en ny kavaler som er litt eldre enn de andre hun har vært sammen med. Han virker mer seriøs, og mer skal det ikke til før hun nærmest viljeløst lar seg gli inn i ekteskapet. I bryllupet er hun oppstemt, men kjenner samtidig på en underliggende fortvilelse. Dette skjer samtidig som Hitler okkuperer Bøhmen og Mæhren.

Jeg synes noe av det sterkeste ved denne boken er hvordan Lessing beskriver hva som foregår i den unge Martha sitt sinn. Hun blir egentlig ikke fremstilt spesielt sympatisk - hun er svært opptatt av å bli likt, av og til er hun nærmest feig, og hun gjør alt for ofte uheldige valg. Jeg får likevel sympati for henne og jeg liker hvordan vi stadig merker den underliggende opprørske gnisten hun bærer på.

Flere steder i boken kommer vi inn på Marthas seksualitet og opplevelse av sex. Dette blir nokså pyntelig beskrevet, og det regner jeg med kommer av at boken ble gitt ut tidlig på 50-tallet - Doris Lessing hadde nok vært mer direkte hadde hun skrevet dette mot slutten av sitt liv. Jeg blir likevel litt rystet over all festingen og drikkingen i miljøet, jeg trodde kanskje det var hippie-tiden som oppfant utsvevende festing.....

Neste bok i serien er  "Et ordentlig ekteskap".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar