onsdag 26. september 2018

Selma Lagerlöf: KörkarlenOg så var det en skikkelig klassiker. Jeg var i Sunne i Sverige i 2016 og så på Västanå teater sin oppsetning av Nils Holgerssons forunderleg resa. Det var en fantastisk opplevelse. Min mor leste boken for søsteren min og jeg da jeg var barn om den ufordragelige bondegutten som lærer "folkeskikk" i dyreverdenen, om Morten Gås, Akka fra Kebnekajse og Yksi, Kaksi, Kolme, Neljä, Viisi og Kuusi, den store tranedansen, livet hos samene i Lappland,den onde reven Smirre, nisser og dyr. Dette ble levendegjort ikke minst gjennom den fantastiske musikken og dansen til teateret. Og Mårbacka, Selma Lagerlöf sin gård ligger jo bare et steinkast unna. Så dro vi dit og jeg måtte jo kjøpe med meg en bok (i tillegg til en ny, illustrert utgave av Nils Holgersson) Det ble altså en "tekstkritisk utgave" av Körkarlen, det betyr bare at boka inneholder en masse tilleggsinformasjon og kommentarer i tillegg til den opprinnelige teksten.

Kjeltringen David Holm ligger bevisstløs på kirkegården nyttårsaften etter et slagsmål i fylla. Han våkner av lyden fra en falleferdig slede som nærmer seg. Kjørekaren ligner på mannen med ljåen, men det er ikke djevelen, det er Georges som døde i fjor på nyttårsaften og som også hadde levd et usselt liv. Han ble dømt til å kjøre for Døden et helt år for å gjøre alt klart så hans mester kunne hente de som lå for døden. Dette skal nå bli Daniels Holms oppgave.

Så må Daniel Holm i løpet av natten dra rundt for å se resultatene av de onde gjerningene han har utført i sitt liv. På sin vei kommer de ut for den unge slumsøsteren Edit som er dødssyk av tuberkulose. Edit har gjort hva hun kunne for å få Daniel Holm på bedre tanker og gikk til og med så langt at hun overtalte hans hustru til å gå tilbake til ham. De drar innom broren til Daniel som ligger dødssyk i fengselet, også på grunn av Davids ugjerninger. Til slutt går turen til Daniels kone. Hun er ikke syk, men står i ferd med å ta livet av seg selv og deres to barn fordi han av ren hevnlyst har satt dem i en forferdelig situasjon. Dette blir det store oppgjøret i boka, prøven på om reisen med Dødens utsending har lært ham noe.

Dette er en skikkelig, gammeldags roman! Selma Lagerlöf skaper et eget univers i boka, med elementer fra den svenske landbygda befolket med fattigfolk. Vi tror på fortellingen hennes, fra fylleslagsmålet til den vesle stuen der søster Edit ligger for døden, for hun har fullt og helt skapt premissene for den. Boka handler om skyld og forsoning, kjærlighet og hat, ondskap og godhet. Hele tiden har vi Georges, fjorårets kjørekar med oss. Også tidligere en ondsinnet mann, men året som Dødens utsending har fått ham til å angre og kjørevirksomheten hans har blitt til en botsgang.

Avslutningen har jeg litt problemer med. Dels er det uklart hva som skjer - kommer Daniel Holm tilbake til livet eller skal han også gjøre bot som kjørekar? Åpen slutt kan jeg for så vidt akseptere. Men kan ikke hans lengsel etter å forenes med søster Edit i himmelen tolkes som et slags svik mot hustruen - og det var vel ikke meningen? Eller?

Selma Lagerlöf er en fantastisk forteller som maler frem personer, landskap og interiører i de svenske bondestuene på en sånn måte at de trer lyst levende frem for en. Kanskje jeg skulle gå løs på Löfvenskioldska ringen?

1 kommentar:

  1. Jeg fikk så mange assosiasjoner når jeg las omtalen din. Da jeg var i ti-elleveårsalderen las min far høyt fra boka Nils Holgersons underbara resa gjennom Sverige om kveldene, for hele familien. En samlingstund jeg satte stor pris på. Og Kõrkarlen så jeg på kino en gang i tenårene, og syntes da den var skrekkelig nifs og ekkel. Tror ikke jeg skjønte helt hva den handlet om. Interessant å lese hva du skriver!

    SvarSlett