onsdag 26. september 2018

Michael Ondaatje: Warlight


Warlight by Michael Ondaatje

Handlingen i denne romanen er lagt til London like etter 2. verdenskrig. Foreldrene til tenåringene Nathaniel og Rachel har jobbet innenfor britisk etterretning og må reise til Singapore i ett år. De følger faren til flyplassen, moren Rose pakker ned resten av det de skal ha med i en diger kasse og så reiser hun også. En mannlig bekjent av foreldrene (som ungdommene gir økenavnet Møllen) skal se etter dem.

Etter å ha prøvd hver sin engelske kostskole  i noen pinefulle uker rømmer begge to. Møllen sørger for at de får lov til å fortsette som dagelever. Men så oppdager Rachel ved et tilfelle at den store Singaporekassen står stuet vekk innerst i en kjellerbod og de skjønner at moren i alle fall ikke er i Singapore. Møllen vet ikke hvor hun er, men er sikker på at hun er i live, men de hører de ikke mer fra noen av foreldrene.

Møllen skaffer Nathaniel jobb på et hotell der han jobber selv, og han blir kjent med en rekke fargerike personer. Ikke minst "the Darter", en venn av Møllen, tidligere bokser og gambler med drag på damene. Nå følger vi Nathaniel rundt omkring i Londons gater, elver og kanaler, gjerne om kvelden og alltid sammen med The Darter. Det gjelder først og fremst transport av (ulovlig) importerte veddeløpshunder men også annen lyssky,  ikke-voldelig virksomhet. Rachel lever sitt eget liv og er bare med en sjelden gang. Og så dukker Agnes opp, en tidligere kollega fra hotellet. Nathaniel og Agnes er begge ensomme og blir tiltrukket av hverandre trass i deres nokså forskjellige bakgrunn. De reker rundt i nedlagte bygårder(det er det ikke mangel på i det utbombede London) der de finner stadig nye elskovsreder. Men i bakgrunnen ligger det store spørsmålet om hva som har skjedd med foreldrene, hvorfor de i det hele tatt måtte reise bort og hvorfor lar de ikke høre fra seg?

Første del ender med et dramatisk forsøk på kidnapping, flere blir skadet, en av dem dødelig, Rose dukker opp og teppet skifter.

I bokens andre del følger vi Nathaniel dels som voksen med jobb i etterretningsvesenets arkiver og dels i årene når han bor sammen med Rose i hennes barndomshjem i Suffolk. Rachel er ikke med - hun klarte aldri å tilgi Rose for at hun forlot dem. Men på mange måter handler denne delen mest om Rose. Gradvis avdekkes Rose's  historie som ungjente i Suffolk, som britisk agent på utsatte poster i Europa både under og etter krigen og hennes forhold til en ung mann som skal bli den som senere verver henne for etterretningen.

Rose's aktiviteter har skaffet henne mange farlige fiender som var en trussel både for henne og også for barna hennes og hennes tilværelse blir merket av dette helt frem til hennes altfor tidlige død.

Det var mye jeg likte i denne boken. I den første delen var det først og fremst stemningen i den litt mystiske "underverdenen" som Nathaniel ferdes i. Her er det mye skumring og tåke! Det ligger også hele tiden en undertone av at noe mangler, det er noe som ikke stemmer. Likevel klarte jeg ikke helt å engasjere meg. Jeg syntes det var for mye som var lite troverdig både med hensyn til foreldre som reiser fra barna sine på den måten og de merkelige miljøene som Nathaniel ferdes i.  Senere fant jeg ut at kanskje grunnen til dette var at jeg ikke leste grundig nok. Kanskje var dette en bok jeg skulle ha lest i norsk oversettelse?

Når historien begynner å nøstes opp i andre del, lag for lag og Rose trer frem som en sammensatt men spennende skikkelse ble jeg etterhvert mer fortrolig med boken. Det eneste jeg savner er litt mer om hvordan og hvorfor faren, Rose's mann forsvinner helt "ut or soga", det blir tatt med en harelabb.

Det råder en melankolsk stemning over romanen, men den er ikke dyster. Tvertimot er det som om Nathaniels savn (og ensomhet) blir en drivkraft som ansporer ham til å lete ettersannheten om morens liv - for å forstå sitt eget og søsterens liv bedre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar