tirsdag 8. februar 2022

Belinda Bauer:Snap

Denne kriminalromanen ble langlistet til Bookerprisen i 2018. Det er ikke ofte en finner krim blant bøkene som er plukket ut til Bookerprisen, boka har fått svært gode anmeldelser og jeg var ute etter en krim, så da ble det denne. Jeg tror ikke den er oversatt til norsk. Jeg har lest en krim av samme forfatter for en del år siden. Det virker ikke som hun han noen "serie", ingen etterforsker som går igjen eller noe sånt.

Begynnelsen er hjerteskjærende. Jack, 11 år, Joy, 9 år og babyen Merry blir igjen i bilen mens den gravide moren går for å få hjelp, bilen har brutt sammen, det er 1998 og mobiltelefoner er nesten ikke funnet opp ennå. Jack får i oppdrag å passe på. Tiden går, moren kommer ikke tilbake, ungene begynner å gå langs hovedveien og kommer til slutt frem til en telefonkiosk men moren er ikke der.

Tre år senere, i 2001 våkner den høygravide Caroline While og fornemmer at hun ikke er alene i huset. Etter en skremmende runde i huset oppdager hun klare tegn på at noen har vært inne men hus ser en skygge forsvinne utenfor. Når hun skal legge seg har inntrengeren etterlatt en kniv og en kort med denne beskjeden:"I could have killed you".

I 2001 er Jack blitt 14 og han har virkelig vært nødt til å passe på. Moren hadde blitt funnet knivstukket og drept. Faren kom hjem fra sin jobb på en oljerigg men brøt sammen og stakk av og Jack gjør hva han kan for å holde søsknene under barnevernets radar og livnære den lille familien ved særdeles utspekulerte innbrudd i hus der eierne er på ferie. 

V befinner oss i Cornwall. Flere politifolk etterforsker innbruddsserien og kommer etter hvert også til å se på den tre år gamle drapssaken. DC Marvel, sendt vekk fra sin tidligere spennende jobb i London pga. sin noe rufsete opptreden. DS Reynolds er velstelt og opptatt av å gjøre alt formelt riktig. Gnisningene i dette umake paret er litt fornøyelige, men også nokså forutsigbare.

Det er en uvanlig kriminalintrige. Det er en slags "feelgood" atmosfære over den, på godt og vondt. Vi møter en rekke spesielle personligheter - heleren som har fått barn og har lyst til å slå inn på den smale vei, en svært eksentrisk produsent av unike, håndlagde kniver, den litt masete nabokjerringa som også har sine gode sider og ikke minst de tre morløse barna som klarer seg på et vis mot alle odds. Vo kommer ganske godt innpå Jack og forstår hvor plaget han er av deminene som rir ham om natten og av det tyngende ansvaret. Men for sin unge alder - er han ikke litt for flink, litt for streetsmart? Han er en karakter du får lyst til å stryke over håret og gi ham en stor Buddha Bowl, opptatt som han er av sunn mat. 

Forholdet mellom de to politimennene dras litt for langt, den ene blir i overkant klønete og uheldig og det er akkurat som om jeg har sett typen før, i utallige engelske krimdrama. Og den litt lune atmosfæren går av og til ut over troverdigheten til historien.  Særlig synes jeg det taper seg på slutten, på oppklaringen av knivdrapet. Jeg finner ingen troverdig forklaring på at morderen gjorde det han gjorde. Jeg synes boka har fått ufortjent mye ros, selv om den var grei å lese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar