mandag 31. januar 2022

Tilman Spreckelsen: Die Nordseefalle

Jeg har nettopp avsluttet et artig prosjekt: Å lese en hel bok på tysk! Vi har vært i Nord-Tyskland både i fjor sommer og sommeren 2020t før, det var overkommelig å reise dit midt i COVID-tiden. Første stedet vi overnattet i juni 2020 var småbyen Husum i det Schleswig-Holstein. Vi visste ingen ting om stedet men likte oss der. Husum har en spennende historie som havneby ved Vadehavet, et område vest for Danmark og Tyskland der hav og land nærmest går i ett. 

Så fikk jeg ideen til å prøve meg på et leseprosjekt. Det måtte bli en kriminalroman, og jeg valgte denne da jeg så at den foregikk nettopp i Husum. Det viste deg at det lå flere "overraskelser" på lur. Bokas detektiv heter Theodor Storm. Han er en virkelig person, var jurist i Husum midt på 1800-tallet og var også forfatter. Jeg hadde faktisk besøkt Theodor Storm-museet i Husum, hans tidligere hjem. Dette er en av 4 bøker med Storm i hovedrollen, og akkurat denne beveger seg i øyriket utenfor Husum, midt i Vadehavet.

Et viktig tema i boken er ryktene om et forsvunnet skattekart fra Rungholt. Rungholt var en driftig by på øya Strand i Vadehavet med en befolkning på flere tusen mennesker på 1300-tallet. Men i 1362 ble byen tatt av en stormflo som tok livet av mellom 10 000 og 30 000 mennesker på øyene totalt sett og er den største naturkatastrofen i Danmarks historie.  Et skandinavisk Atlantis på en måte - 650 år etter blir dette kult og spennende mer enn tragisk. 

Boka er i sin helhet fortalt av Peter Söt, Theodor Storms skriver (sekretær, bærer, altmuligmann). Også han en virkelig person. Kriminalhistorien er derimot oppdiktet. Det begynner med at Storm blir bedt om å være forsvarer i en opplagt mordsak. Morderen ble funnet på lyngheden døddrukken med en kniv oppå sitt knivstukne offer. Men så er ikke saken så opplagt likevel, kniven er ikke mordvåpenet og Storm og Söt finner flere andre uoverensstemmelser. To forbrente lik dukker opp i en kalkovn, og vi hører om en gammel mugge som kan ha stammet fra Rungholt. Blir det skattejakt? 

Ferden går til øya Föhr der flere overraskelser dukker opp, bl.a. en ungdomskjæreste av Theodor Storm. Vi drar på dansetilstelning og besøker en (den gang) svært berømt badeanstalt. Danskekongen er på besøk på Föhr, og H.C. Andersen er også med!

Christian VIII av Danmark skal ha hatt minst 10 barn utenfor ekteskap og dette får en ikke helt ubetydelig rolle i historien. Det har visstnok versert et rykte om at H.C.Andersen var en av dem.

Kanskje bokas høydepunkt er når en person på jakt etter Rundholts beliggenhet oppdager at han befinner seg på en sandbanke som kommer til å bli oversvømmet ved flo sjø.....

Vi har gode og troverdige skildringer av både natur og kultur og ikke minst av datidens politiske intriger. Og boka virker ikke overlesset heller, selv med flere mord, Christian VIII's mange sønner, Atlantis og H.C.Andersen på en gang. 

Dette var rett og slett en virkelig fornøyelig leseropplevelse, midt i de grufulle mordene. Og jo - det var nok tungt å lese tysk. Jeg husket jo stilen fra oversettelsesoppgavene mellom tysk og norsk som vi hadde på gymnaset - setningene var de rene puslespill. Jeg lurer på om all tysk skjønnlitteratur er like snirklete skrevet? Her er  boka lagt i munnen på en person fra 1800-tallet. Kanskje det er litt mindre kansellistil i en nåtidig bok?  

Selvsagt fikk jeg ikke med alle detaljene, men det ble slett ikke så verst likevel! Og boka er ikke oversatt til norsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar