tirsdag 19. april 2016

Kazuo Ishiguro: Buried Giant/En kjempe begravdKazuo Ishiguro er en svært godt etablert britisk forfatter med japansk bakgrunn. Noen av de mest kjente bøkene hans er "The Remains of the day/Resten av dagen" som han fikk Booker-prisen for i 1989 og "Never let me go".  Begge disse er filmet - filmen "The Remains of the day" ble en stor suksess med Antony Hopkins og Emma Thompson. Jeg har bare lest "Never let me go". Jeg så filmen på en lang flyreise og var bare nødt til å lese boken også.

"The buried giant" ble anmeldt i NRK for noen uker siden og det var det som trigget leselysten - i tillegg til at jeg likte "Never let me go" svært godt.

Jeg fant "Buried Giant" på biblioteket - ikke under engelsk skjønnlitteratur, men under Fantasy. Det var ikke så uventet for det fremgikk av anmeldelsen at Ishiguro har brukt svært mange elementer fra denne genren. Handlingen er lagt til tidlig middelalder - en generasjon etter kong Arthurs dager. Briter (Britons) og saksere (Saxons) lever i en slags fredelig sameksistens men i hver sine landsbyer. De har forskjellig religion og språk, men det er god kontakt mellom dem. Der er også overnaturlige skapninger, og de er godt kjent med vesener som troll og drager. Hovedpersonene er paret Axl og Beatrice. De er briter og godt oppi årene. De lever litt på kanten av samfunnet, bor i utkanten av landsbyen og blir tydeligvis sett på som litt "utenfor". Begge to er plaget av at minnene forsvinner, men dette er ikke først og fremst pga. alderen, det ligger et glemselens slør over hele landsbyen, og det er heller ikke spesielt for denne landsbyen og rammer kanskje de unge i vel så stor grad.

Forholdet mellom Axl og Beatrice beskrives som varmt og kjærlig - men av og til dukker det opp små elementer som tyder på at det ligger enklelte vonde hendelser i fortiden deres. De har et vagt minne om sønnen deres, og så legger de ut på en reise for å finne ham. Denne reisen er rammen for hele boken. Underveis treffer de på (og reiser tidvis sammen med) den svært gamle ridderen Gawain fra kong Arthurs hær (faktisk hans nevø), den saksiske krigeren Wistan, og den saksiske gutten Edwin som må rømme fra landsbyen sin. Hver for seg har disse sine egne motiver og mål med reisen.

Etterhvert blir det klarlagt at glemselen skyldes en trolldom og er knyttet til dragen Querig. Det blir et delmål for Axl og Beatrice å bidra til at dragen blir drept. Samtidig avsløres de forskjellige motivene til de reisende gradvis - ønsker alle å avlive dragen? Og hva vil skje hvis den blir avlivet? Hva er forhistorien til Axl og Beatrice? Og til Wistan? Kjenner Axl Gawain fra tidligere?

Fantasy-genren blir i denne boken brukt til å utforske hvilken betydning minner og hukommelse har for oss. Er det mulig at menneskene trenger et glemselens slør for å unngå å bli ødelagt av vonde minner - og hvordan kan det gå på bekostning av de gode minnene? Kan en fjerne grusomme handlinger ved å fortrenge minnene? I denne fortellingen hadde trolldommen blitt kastet over landet fordi det hadde det vært grusomme overgrep i  krigene mellom briter og saksere. Noen ønsket å unngå at "verden" gikk under i hat og blodfeider. Var denne glemselen et gode?

Ishiguro skriver her i et litt gammelmodig språk. Det meste av boken er skrevet i 3. person, men fortellerståsted skifter mellom personene som er med på reisen. Dialogen mellom Axl og Beatrice har tydelig preg av å være samtaler mellom gamle mennesker, kanskje med islett av Alzheimer. Handlingen skrider svært langsomt fremover, også i noen ganske dramatiske scener,  og en må nesten selv skape dramatikken i eget hode. Jeg synes disse fortellerteknikkene fungerer godt i dette universet, men jeg har lest noen anmeldelser som ikke liker det.

Hva vil skje når minnene dukker frem igjen over hele landet er ikke godt å si. Axl og Beatrice er så gamle at de slipper å bekymre seg for dette for sin egen del. Jeg vil ikke røpe for mye av handlingen, men kan si såpass som at de to finner ut av det med sønnen og det ser ut til å gå mot en fullstendig harmonisk avslutning for dem. Men så gjør Ishiguro et lite grep som gjør at vi lurer på hvordan det kommer til å gå med dem.

Dette var en bok som jeg syntes var kjekk å lese og vanskelig å legge fra seg. Jeg har allerede skaffet meg "The remains of the day" - den ligger på listen over bøker jeg vil lese snart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar