onsdag 8. februar 2017

Edna O'Brien: The little red chairsDette var en av bøkene jeg kjøpte i Dublin i november i fjor. Edna Brien er irsk og født i 1930. Hun er mest kjent for boken "Country Girls" fra 1960 som var første bok i en trilogi. Hun skrev  om unge jenters liv i et svært konservativt Irland etter 2. verdenskrig. Hun skrev også ganske åpenhjertig om deres sexliv til å være på den tiden. Alle tre bøkene ble bannlyst i Irland, i noen tilfeller også brent (!). Dette var mye av grunnen til at Edna valgte å bo i England.

I dag er Edna O'Brien anerkjent i Irland. Bøkene hennes (også Country Goirls trilogien) var plassert i hyllene for irsk litteratur i den bokhandelen jeg handlet mest i (Hodged Figgis), de var mange, de var fremhevet og var lett synlige. Hun har skrevet jevnt og trutt siden 1960, mest romaner men også noveller, skuespill og poesi. Boken jeg har lest kom ut i 2015.

Noen av de viktigste hendelsene i "The little red chairs" har store likhetspunkter med Radovan Karadzics historie etter Bosniakrigen. Han gikk da i dekning i Serbia, anla langt skjegg og ga seg ut for å være ekspert på alternativ medisin. I boken dukker Dr. Vlad opp i en (fiktiv) landsby på vestkysten av Irland. Han har langt hår og skjegg og opptrer som healer fra Balkan. Han klarer å vinne tillit i landsbyen, først blant kvinnene men klarer også å bryte ned skepsisen hos mennene, til og med hos den lokale garda (som det irske politiet kalles). En av dem som blir begeistret for ham er den vakre Fidelma som er nokså ensom i et barnløst ekteskap med den noe eldre ektemannen Jack. Det går mot et forhold mellom dem, og Fidelma trygler Dr. Vlad om å gjøre henne gravid. Han nøler men gir etterhvert etter og de bestiller et hotellrom.

Jeg vil ikke gå mer inn på handlingen her, men historien utvikler seg dramatisk. Tilslutt reiser Fidelma til London der hun lever helt på bunnen, sover på herberger og spiser på suppekjøkken. Hun blir kjent med miljøet i slummen, det er innvandrere og andre som har falt utenfor samfunnet. Hun lever etterhvert av vaskejobber og andre strøjobber. I resten av boken følger vi hennes vei tilbake til et slags liv igjen.

Historien om Dr. Vlad er nok viktig for boken, men det er Fidelma som er i sentrum. Det er hennes indre utvikling som er hovedtema - fra hennes trygge men nokså miserable tilværelse til hun får håp om noe annet og større, noen glimt av lykke, eller kanskje bare muligheter for lykke til det katastrofale fallet og så livet på bunnen. Det er en voldsepisode som er så grusom at jeg hadde problemer med å komme igjennom den, men jeg ser likevel at den er nødvendig for handlingen.

Fidelma gjør seg skyldig i utroskap, men hun er først og fremst offer for en forbrytelse, og likevel er det som hun tar på seg all skylden og gjennomgår en slags "renselse" gjennom livet sitt i Londons underverden.

Dette var en opprivende men samtidig givende bok å lese, utrolig innsiktsfult skrevet av en dame på 85 år. Språket er godt og levende, men en del ord og uttrykk måtte jeg slå opp.  Jeg må nok finne frem til "Country Girls" også.  Jeg har sjekket om bøkene hennes er kommet ut på norsk, men det ser ikke slik ut.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar