lørdag 25. august 2018

Ann Cleeves: The SeagullDette er Ann Cleeves' foreløpig siste bok med Vera som etterforsker og jeg har lest alle sammen. Jeg er en stor fan av Ann Cleeves og Vera Stanhope. Hun gjør også en god figur i TV-serien, men i bøkene kommer vi mer innpå henne og nå når serieskaperne lager egne plot er de ikke alltid så gode som Ann Cleeves sine plot. Dessverre har de også byttet ut Veras betrodde partner Joe Ashworth i TV-serien. Men det har heldigvis ikke Ann Cleeves i bøkene!

Denne boken holder også en høy standard. Vera skal holde et foredrag for de innsatte i det lokale fengselet om offerets situasjon i voldskriminalitet. I fengselet sitter også John Brace, tidligere politioverbetjent, innsatt for korrupsjon og svindel og hardt rammet av MS. Han ber om en privat samtale og der avslører han at han kjenner til hvor liket av Robbie Marshall er nedgravd. I gjengjeld for informasjonen ber han om at Vera hjelper hans datter Patty som sitter alene med tre barn og nerveproblemer etter at mannen hennes stakk av. John Brace fikk datteren Patty med den unge Mary Frances, han og kona var barnløse. Patty ble bortadoptert og visste lenge ikke hvem faren var og Mary Frances forsvant kort tid etter adopsjonen.

Robbie, John og Veras far var en gjeng som samarbeidet blant annet om ulovlig fangst og salg av sjeldne fugler, og Vera husker godt John fra farens grumsete fortid. Det var også en fjerde mann med i gjengen, en mann som ble kalt professoren. Han kommer til å spille en rolle i opprullingen av denne forbrytelsen. Robbie Marshall forsvant for mange år siden.

Liket blir funnet, men det er også et lik til i nærheten som er av en ung kvinne. Lenge tror man at kvinnen er Marion. Den andre personen er i alle fall Robbie Marshall. Det skjer et mord til, og etterforskningen får mer tilknytning til nåtiden. Været i Nordøstengland er grått, veiene er sølete, pubeierne er upålitelige og bygatene er trange. Vi nærmer oss mafiavirksomhet, eskortetjenester og tvilsomme utviklingsprosjekter. Vera blir også konfrontert med sin egen familiebakgrunn. Det takler hun bra. Hun gjør også en god figur overfor den lett nevrotiske Patty som ikke savnet noe materielt i oppveksten men manglet kjærlighet og heller ikke fikk et trygt voksenliv med en upålitelig ektemann.

Jakten på "professoren" fører frem til en dramatisk konfrontasjon mellom Vera og en av farens samarbeidspartnere fra hennes barndom, et møte som får alvorlige konsekvenser for begge to.

Jeg liker svært godt hvordan Vera stadig finner nye tråder i møter med menneskene hun intervjuer. Det er sammensatte personer som er svært troverdige, uansett hvilken side av loven de befinner seg. Men i denne boken er det er noen detaljer som skurrer for meg og går ut over min leseglede. Det gjelder spesielt forholdet mellom John Brace og datteren Patty. John har tilsynelatende ikke hatt noen rolle i datterens liv i alle årene når hun bodde hos sin adopsjonsfamilie, og jeg synes hans nåværende interesse for hennes ve og vel henger særlig sammen med datterens fremstillinger når vi møter henne. Jeg finner også "professorens" oppførsel i sluttscenene lite troverdig. Derfor synes jeg ikke dette er Ann Cleeves' beste bok om Vera.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar