lørdag 25. august 2018

Jógvan Isaksen: Blid er den færøske sommernat


Blid er den færøske sommernat

Denne kjøpte jeg på vår Færøytur i april, en av to bøker. Jeg tenkte at det måtte være kult å lese en krim fra Færøyene. Dette er Isaksen sin første bok om journalisten Hannis Martinsson og ble gitt ut i 1990.

Tittelen er hentet fra et dikt av J.H.O.Djurhus og passer forsåvidt ettersom handlingen foregår om sommeren når været på Færøyene ikke alltid er like dårlig som resten av året.

Sonja Pætursdóttir, journalist og bekjent av Hannis er funnet død nedenfor fjellet Stødlafjall etter en stor folkefest på fjellet.Hannis (bosatt i København) er skeptisk. Så blir Sonjas nære venn Hugo funnet død ved bunnen av en kjellertrapp akkurat når han skulle møte Hannis. Hannis blir slått ned når han finner liket, og litt senere når han leter etter noe i kjelleren.

Hannis begynner å pirke i saken og blir utsatt for et mordbrannsforsøk. Et nytt drap skjer, uten at politiet setter disse sakene i forbindelse med hverandre. Hannis finner koblinger til skonnerten "Eva" fra Paraguay som ligger for anker i Torshavn. Det er fire personer ombord - to eldre menn og to brutale voldsmenn med tysk-klingende navn.

Det er altså ikke mye "blidt" over denne boken, i stedet ser jeg enkelte likhetstrekk med Raymond Chandler: Mye foregår i barer og puber, kjellere og helst i mørke. Det er den enes kamp mot forbryterbanden, og politiet er i beste fall passive. En vakker og kanskje mystisk kvinne er også med. Men når Hannis beveger seg vekk fra Torshavn er det ikke mye Chandler igjen. Da er det vakker, men barsk natur, elver, bratte skrenter og smale sund. Hannis reiser flere ganger til grotteområdet Sjeyndir, helt nord på den største øya på Færøyene der noen av verdens lengste sjøhuler befinner seg. Og her ligger også bokas kjerne - den som Sonja og Hugo var - og besetningen på "Eva" fremdeles er interessert i.

En skulle ikke tro at det var så mange farer i det vesle øysamfunnet, men Færøyenes naturlige dødsfeller tåke, bratte og glatte fjellskrenter og havet er ille nok. Når vi så tar med en bande nazi-forbrytere med forakt for menneskeliv blir dette riktig uhyggelig. Og Hannis møter i Chandlers ånd alle disse farene alene. At han overlever er utrolig, og et par av krumspringene som forfatteren gjør er vel ikke 100% troverdige - selv innenfor bokens univers. Men la gå - spennende er det, og godt krydret med nesten poetiske naturskildringer og et og annet passende stev gjør at dette er en flott bok. Et og annet spark får forfatteren også rettet - ikke minst mot det færøyske lagtinget og dets regjering som i boken er så kåte etter å kjøpe fiskerettigheter at de ser gjennom fingrene med at det er gamle nazister de forhandler med.

Les denne boken hvis du skal på ferie til Færøyene! Kan Isaksen ha skrevet flere like gode kriminalromaner, tro? Må sjekke......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar