søndag 13. juni 2021

Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara

Ida Jessens siste bok er en historisk roman fra Nord Jylland midt på 1700-tallet. Ida Jesen er selv fra Jylland og en drivkraft må ha vært kjærlighet til de jydske lynghedene.

Boka blir av forlaget beskrevet som "en western fra den jydske hede dengang landet endnu skulle erobres", og jeg synes det passer riktig godt på innholdet.

Kaptein Ludwig von Kahlen kommer kjørende over hedene. Han har gitt seg i kast med et oppdrag som går ut på å bevise at det golde og ugjestmilde landskapet kan dyrkes opp, og driver også landoppmåling på vegne av kongen og staten. Kapteinen er utstyrt med godt pågangsmot, stahet og den nyeste kunnskapen om landmåling og om dyrking under harde forhold. En viss støtte har han også fra den lokale representanten for myndighetene og fra en nyutdannet prest han blir kjent med. Men så får han også en mektig og farlig fiende i det brutale og ondskapsfulle godseier Schinkel til Hald.

På 1700-tallet er det ikke deilig å være dansk i Danmark. Lyngheden viser seg å være svært så tung og utakknemlig å arbeide med, selv om det virker å være håp for en ny vekst som kalles jordeple. Men naturen og ikke minst været er hard og setter kapteien på mang en prøve. Vintrene er kalde, det er barske vinterstormer og ulvene en stadig trussel. 

Schinkel legger kapteinen for hat, fordi han ser landmålingen som en trussel mot sitt lokale enevelde, og fordi kapteinen ikke vil underlegge seg hans overherredømme. Han utnytter bøndene sine på det groveste og tar sadistisk glede i å ilegge dem de mest brutale og fornedrende straffer som en godseier kunne tillate seg den gangen. Han har også en ondskapsfull glede over å nedlegge alle kvinner som kommer i hans vei, sine egne tjenestepiker med den største selvfølge og likeså med nygifte bondekoner. Dette var en skikk som var lovlig på den tiden, men neppe gjennomført med så utstudert sadisme som den Schinkel utviser.

Kapteien selv er ikke en svært omgjengelig mann og på ingen måte noen opprører mot tidens seder og skikker, men litt anstendighet har han da. En handelsmann som kommer innom har med ei lita sigøynerjente som har brutalt slenger ut i en dam. Kapteinen tar seg av henne,lar henne jobbe for seg og lærer henne å lese.

Så kommer Ann Barbara over heden, strikkende mens hun går. Hun blir hans husholderske og etterhvert  elskerinne. Men når Schinkel kommer innom er Ann Barbara over alle hauger.

Boka ender ikke med at kapteinen rider mot solnedgangen,  men han må nok forlate stedet etter å gi tapt overfor alle problemene han møter. Men et visst håp er tilstede for et verdig liv for en gammel kaptein.

Det er en forrykende bok Ida Jessen har skrevet, full av hendelser, noen veldig sannsynlige, andre kanskje litt mindre sannsynlige, men de henger godt sammen og det er godt funnet på, som det heter. Både kapteinen og den grumme godseier er historiske skikkelser, selv om det meste som skjer er oppdiktet. Oppdyrkingsprosjektet er visstnok også basert på historiske opptegnelser. Og Ida Jessen gir liv til den barske jydske naturen og til folkelivet og lynnet til den fattige danske landbruksbefolkningen, så underkuet som den var på denne tiden.  En flott bok! Den var lett og lese på dansk. Men skal den ikke oversettes? Hvis ikke blir den neppe lest mye i Norge, dessverre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar