mandag 25. oktober 2021

Ann Cleeves: A bird in the hand

Ann Cleeves skriver ikke bøker raskt nok til å tilfredsstille mitt ønske om god, engelsk krim, så jeg fant en av de tidligere bøkene hennes, dvs. før Shetlandserien og Vera-bøkene.

"A bird in the hand" var Ann Cleeves første kriminalroman, utgitt i 1986.  George Palmer-Jones er pensjonert fra jobben i Home Office (innenriksdepartementet) og er også ivrig fugletitter. Sammen med kona Molly undersøker han omstendighetene rundt et drap i et fugletittermiljø i Norfolk på vegne av faren til en ung gutt som ferdes i dette miljøet.

Fugletitterne virker som en nokså spesiell og sær gjeng. Det finnes stolthet, ensomhet, misunnelse, kjærlighet til naturen og mye annet. Og så er det venner og uvenner av dette miljøet, kjærester, elskere, mødre og fedre, nevrotikere og psykisk utviklingshemmede. George føler han mange ganger går rundt og rundt i en sirkel uten å komme nærmere en sannsynslig drapsmann eller kvinne. Samtidig driver politiet sin etterforskning som virker nokså fordomsfull og full av skylapper.  Men etter flere runder på engelske fugleøyer og andre fugletitterparadis og tilbake til Norfolk igjen blir saken oppklart, som seg hør og bør.

Det er mye som virker litt uferdig og nølende i denne debutboka. Selve plot'et synes jeg faller litt sammen på slutten. Palmer Jones virker som en litt oppstyltet figur, litt for gentlemannsaktig for meg, sårlig når jeg sammenligner ham med den formidable Vera! Det er jo også litt søkt at han får lov til å drive sin etterforskning parallelt med politiet. Og det er godt at Ann Cleeves senere helter ikke er så stupide som politiet i denne boka.

Men det er en god del bra også. Miljøskildringene av de litt sære fugletitterne er glimrende, og vi får mye våtmark og spesielle fuglesorter med på kjøpet. Personene som vi møter har kjøtt og blod og nok personlig nerve og drama at de kan være troende til hva som helst. Og så er det veldig befriende å lese om etterforsking som blir trenert av manglende telefonkiosker og fasttelefoner. Sånn var livet en gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar