mandag 3. april 2023

Jørn Lier Horst: Grenseløs

Jeg leste nylig forfatterens siste kriminalroman, "Forræder" og var litt mellomfornøyd med den, bl.a. fordi mye av intrigen var kjent og det dreide seg mest om å finne beviser og så den historien som William Wisting blir involvert i, og jeg syntes ikke forfatteren hadde så godt grep om den vinklingen. 

I denne boka er det nitid etterforskning som gjelder. Men boka starter med at Wisting blir kontaktet av lederen for et nettforum som driver med en slags kollektiv etterforskning av en forbrytelse. En ung kvinne med kodenavn er funnet drept på en strand i en småby i nærheten av Barcelona. En norsk kvinne fra forumet med kodenavn "Astria" har vært i småbyen og er forsvunnet, data fra nettforumet tyder på at hun kan befinne seg i Norge, Larvik-området og navnet på politietterforsker William Wisting kom opp - har politiet fått noen meldinger om saken?

Wisting finner ingen meldinger som kan knyttes til denne saken, og selv om han synes nettforumet har en interessant sak er ikke dette noe norsk politi kan engasjere seg i.  

Så finner noen en forlatt bil i nærheten av et hytteområde, eieren har en ung slektning som heter Astri Arctander og snart finner letemannskaper også liket av Astri Arctander i en snøfonn i nærheten av bilen. Da blir det åpnet etterforskning som bringer Wisting rundt i hytteområdet, til familien til Astri og til den lille byen i Spania der Astri sist oppholdt seg. 

I tillegg til vanlige etterforskningsmetoder har også Wisting og kollegaen hans Maren en viss kontakt med det internasjonale nettforumet, og det er denne konstellasjonen som gjør denne boka spesiell. Forfatteren viser de utrolige mulighetene som ligger i et slikt nettforum. Det er alltid noen som vet noe, som har sett eller hørt noe og kan respondere på opplysninger som blir lagt ut der på en måte som politiet ikke har muligheter til. Samtidig viser han oss også svakhetene som ligger i denne metoden. Folk kan bli urettmessig mistenkt, og når først mistanken er lagt ut på nettet vokser den å blir til en "sannhet" som kan ødelegge et menneske. Det er også svært lett for at et blindspor blåses opp og engasjerer mange og får helt feil fokus. For ikke å snakke om alle mulighetene for misbruk - useriøse aktører kan legge ut falske spor, morderen kan også bli medlem og bevisst villede forumet.

Jeg synes Jørn Lier Horst har laget et svært godt og troverdig komplott og en god historie rund etterforskningen og nettforumet. Også litt artig om samarbeidet (og av og til mangel på samarbeid) mellom spansk og norsk politi. Litt spenning var det også mot slutten. Det eneste jeg savnet var en del løse tråder rundt et par av medlemmene av nettforumet - jeg skulle gjerne visst litt mer om et par av dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar