fredag 22. september 2023

Elizabeth George: Denne dødens kropp

Denne krim'en er fra 2010 og gikk meg hus forbi i en periode da jeg var litt lei av forfatteren. Men jeg har lest noen bra bøker av henne de siste årene, så jeg ga denne en sjanse.

Thomas Lynley er så vidt tilbake i politiet etter drapet på hans elskede kone Helen. Det er Isabelle Ardery som får ledelsen av denne mordutredningen.  

Den unge kvinnen Jemima Hastings blir funnet ihjelstukket på en øde kirkegård i London. Jemima var en flyktig sjel som forelsket seg og skiftet partnere ofte, men hun hadde i et par år holdt sammen med taktekkeren Gordon Jossie på landet i New Forest.

Boka er full av vitner, bipersoner, mulige mistenkte og andre med forbindelser til mordofferet. Akkurat her ligger Elizabeth George sin styrke. Hun bygger opp historiene rundt alle involverte. Personer som virker uviktige i begynnelsen kan være svært viktige for handlingen senere. Her har vi Jemimas tidligere samboer Gordon, Gordons nåværende samboer Gina, Jemimas bror, flere av Jemimas tidligere elskere, hybelvertinnen hennes, en mystisk politisjef ved et distriktskontor, broren til en  berømt japansk fiolinist, en spåkone for å nevne noen. Alle har noe å fortelle. Mange husker feil og noen lyver, ikke nødvendigvis fordi de har noe med mordet å gjøre men de kan ha andre ting å skjule. Og flere personer har noe fordekt i bakgrunnen sin.

Parallelt med mordetterforskningen løper en beretning om et grusomt barnedrap: Tre gutter i 10-elleveårsalderen bortfører og dreper en liten gutt på to år. Denne historien er utvilsomt kopiert fra en like grotesk sak i Storbritannia.  De tre guttene er alle fra oppløste hjem og er selv ofre for vold og neglisjering. Det tar litt tid før jeg skjønner betydningen denne saken har i boka.

Barbara Havers har selvsagt en viktig rolle i etterforskningsteamet og Thomas Lynley påtar seg oppgaven med å være partner for Isabelle Avery. Hun er svært ambisiøs, er langt fremskreden alkoholiker og har lett for å sparke nedover på sine medarbeidere.

Jeg likte godt å lese boka. Den var underholdende, ikke minst på grunn av George sin enestående evne til å skape gode og troverdige personskildringer på alle plan. På den måten bygger hun også opp hele  miljøer. Og det er hun svært god til .Og alle personer vi møter har en eller annen rolle for handlingen.

MEN BOKA ER ALTFOR LANG! Det er ingen grunn til at en bok av denne typen skal være på over 800 sider. Altfor mange gjentakelser av Isabelle Arderys toalettbesøk med småflasker med sprit, og svært mye annet kunne vært strammet inn.  Derfor blir det også til at jeg av og til skummer sidene og hopper lett forbi enkelte episoder.

Det er problematisk å bruke en så grotesk mordsak som barnedrapet i Storbritannia i en kriminalroman av denne typen, men jeg synes Elizabeth George behandler dette temaet svært varsomt. Og hun er en dyktig forfatter. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar