onsdag 21. desember 2016

Denis Johnson: TogdrømmerDette er en liten flis av en bok, nærmest en langnovelle på 106 sider. Den handler om skogs- og jernbanearbeideren Robert Grainier og livet hans fra tidlig 1900-tall og frem til hans død.  Han lever et hardt men tilfredsstillende liv, stifter familie og har det med kona og datteren, men så ramler hele tilværelsen hans sammen. I resten av livet strever han med (og klarer) å bygge opp en slags tilværelse.  Han reiser frem og tilbake mellom staten Washington og småbyen der han bodde, men holder seg mest til hjembyen. Jernbanen blir på en måte livsnerven hans.

Det er ikke gitt for alle forfattere å skrive et liv på hundre sider. Johnson gjør det med et nokså kortfattet språk, men det er ikke helt minimalistisk heller. Det jeg synes han klarer er å fange opp viktige øyeblikk og opplevelser, som regel ledsaget av treffende miljøbeskrivelser eller vakre naturskildringer. Noen ganger ikke fullt så vakre også - når jeg leser skildringen av Grainier sin reise gjennom det brannherjede landskapet der han hadde hatt sitt hjem er det som jeg kjenner den sure, stikkende lukten i neseborene.

Boken gir også et innblikk i deler av USA som vi ikke hører så mye om. Jeg får assosiasjoner til pelsjeger- og nybyggerliv og kan anbefale denne boken til alle som en eller annen gang har drømt om å oppdage Amerika.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar