søndag 10. juni 2018

Alice Munroe: Lives of girls and women


Lives of Girls and Women

Den kanadiske forfatteren Alice Munroe skriver noveller. Men utenpå denne boken står det "A novel" - den er altså en av hennes to utgivelser som kan kalles romaner, den andre er "Tiggerpiken". Denne boken er visstnok ikke gitt ut på norsk. Jeg har lest mye av Alice Munroe, men ikke denne boken som ble presentert i en av Sølvbergets utmerkede torsdagsarrangementer "Bokprat". (Sølvberget er biblioteket i Stavanger.) Så da fikk den bli med meg hjem. Og jeg har hatt noen fine stunder sammen med Del Jordan, hovedpersonen i boken, på vei til og fra litteraturfestivalen i Lillehammer.
"Lives of girls and women" var den andre boken Alice Munroe publiserte, i 1971. Jeg er ikke sikker på at den ble presentert som en roman da den ble utgitt, og det kan diskuteres om det er det. Hvert av kapitlene er en novelle som står seg utmerket godt alene, men novellene hører sammen både i tematikk og i persongalleri og de presenteres i kronologisk orden, slik at det kan leses som en oppvektstroman.
Del Jordan er datter av en peldyroppdretter og hans kone Ada og bor først på farmen som ligger utenfor småbyen Jubilee, Ontario. Dels historie har mange likhetstrekk med Alice Munroes. Ada flytter etterhvert inn til Jubilee sammen med Del, mens faren og broren Owen blir boende på farmen. Del er en oppvakt og intelligent jente, flink på skolen er hun også. Hun og bestevenninnen Naomi stikker seg litt ut fra de andre jentene og ser litt ned på hvordan de innordner seg småbyens krav og forventninger. Del er godt belest mens Naomi varter gjerne opp med sensasjonelle avsløringer, gjerne med et seksuelt preg som høres ut som de er tatt fra Kriminaljournalen. Vennskapet er upopulært i begge familiene, Ada ser på Naomi som vulgær mens Naomis svært religiøse mor er mistenksom overfor Dels familie av fritenkere. Vi følger jentene gjennom flere faser inntil de holder på å ta skrittet over i voksenverdenen. Da går de hver sine veier.
Hver av novellene belyser forskjellige episoder i Del's oppvekst. Dette er først og fremst en bok om kvinner, og de bipersonene vi blir best kjent med er kvinner. Ada er en av dem. Hun er en kvinne som med nød og neppe klarte å komme seg videre i livet etter en  oppvekst i en strengt religiøs familie. Ada fikk aldri noen skikkelig utdannelse og er derfor svært opptatt av at datteren hennes skal få bedre muligheter enn hun selv har hatt. Hun er tilstede hele tiden, og i en av novellene får vi vite mer om bakgrunnen hennes. Leieboeren Fern er med, hun har en nokså sær kavaler, Mr. Chamberlain, han blir Del sin første, svært tvilsomme seksuelle erfaring.
Del gjør det svært bra på skolen, og et universitetstipend er absolutt innenfor rekkevidde både for henne og for Jerry som hun henger mye sammen med det siste året på skolen. Jerry er nokså nerdete, han ble en del ertet når de var yngre, også av Naomi og Del Jerry og Del er også "bare gode venner". Men så slår ungdomsforelskelsen til, og Del glir nærmest i en rus gjennom tilværelsen sammen med den unge tømmerarbeideren Garnet. Garnet har sittet inne for voldsbruk men ble frelst og er nå troende baptist. Garnet er nok glad i Del men har ingen forståelse for hvor viktig utdannelse er for henne. Jeg skal ikke si hva som kommer ut av dette forholdet, men jeg må innrømme at jeg nesten bet negler av bekymring for hvordan det skulle gå med Del videre i livet.

Novellene til Alice Munroe handler som regel (og også her) om nokså dagligdagse hendelser, men de blir likevel helt spesielle. Hun kan med få ord tegne et portrett av et menneske som dukker opp slik at det i seg selv kjennes ut som en hel historie. Jeg syntes dette virket ekstra sterkt i denne boken der vi hele tiden beveger oss i den samme småbyen, og alt vi opplever er sett med øynene til Del Jordan. Dette var en bok som var en nytelse å lese og jeg skulle ønske den aldri tok slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar