søndag 28. april 2019

Ali Smith: Girl meets boyJeg lånte denne på biblioteket mens jeg står på venteliste på Ali Smiths nyeste bok i årstidsserien, "Spring" . Noen av bøkene hennes har jeg likt svært godt, høydepunktene har vært "Autumn", også i årstidsserien (den er oversatt til norsk) og "Hotell Verden".

"Girl meets boy" er kommet ut i bokserien "The Myths", en serie av bøker som er inspirert av gamle klassiske fortellinger. Ali Smith har tatt utgangspunkt i en gammel myte fra Ovid om en jente som på grunn av tidens krav gir seg ut for å være gutt og som møter en jente og de blir forelsket i hverandre og da oppstår det noen problemstillinger som heldigvis gudene klarer å ordne opp i.

Ali Smith har spunnet en ganske kort og søt moderne historie rundt dette temaet. Det er ellers midt i blinken for henne som ofte nettopp utforsker kjønnslig identitet og kjærlighet på tvers av trange kjønnsdefinisjoner. I denne historien møter vi søstrene Anthea og Midge Gunn. Anthea er en opprørsk rotekopp og Midge er den fornuftige storesøsteren. Det er Anthea som møter kjærligheten i den unge Robin Goodman som maler politiske plakater.
"But he really looked like a girl.
She was the most beautiful boy I had ever seen in my life". Altså jente møter gutt/jente møter jente. Og i tillegg en god dose samfunnskritisk ironiske skildringer av et selskap som produserer drikkevann. Arbeidslivstrender og global ressursutarming får gjennomgå så det suser.

En søt, leken historie, langnovelle mer enn en roman. Kanskje litt lettvint? Jeg venter spent på våren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar