tirsdag 4. februar 2020

Tor Åge Bringsværd: Djengis Khan


Gobi: Djengis Khan av Tor Åge Bringsværd (Heftet)

Denne boken ble først utgitt i 1987 og er en slags oppfølger til "Barndommens måne" som jeg nylig har lest. De utgjør nr. 1 og 2 i "Gobi-serien" og denne boka ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Jeg begriper ikke hvorfor jeg ikke leste dem når de kom ut, jeg hadde kanskje en oppfatning av at det var en slags science fiction. Man kan kanskje se på det som en slags omvendt science fiction, bare at vi ser tilbake i tid, og på en måte befinner vi oss i et annet univers.
Wolfgang fra Godesberg som startet sin barndom i barne-korstogene og ble en omreisende gjøgler har nå slått seg ned i byen Jiayuguan der han skjuler seg for sine fiender hos den vakre Tiao Ch'an som livnærer seg på prostitusjon. Vi vet ikke helt hvorfor han er forfulgt, men det kommer noen tråder helt på slutten av boka, og jeg vet jo det er flere bøker i Gobi-serien......
Også i denne boken tilbringer Wolfgang tiden med å skrive ned en beretning på silkeruller, og denne gangen skriver han beretningen om den mongolske gutten Temujins vei fra sin oppvekst i en liten yurt til å bli den mektige Djengis Khan, hersker over det meste av Asia og deler av Europa. Det er dette som er handlingen i boka, og det er en handlingsmettet historie som blir rullet frem for oss, med stammefeider, bruderov, lojalitet og svik, først og fremst konflikter mellom de forskjellige stammene i det som nå er Mongolia men hele tiden lurer Cathay i bakgrunnen, Cathay som vel tilsvarer våre dagers Kina og som Temujin kommer til å legge under seg når han er blitt Djengis Khan.
Wolfgang skriver sin beretning på silkeruller, men han er også en gjøgler og skuespiller og noen ganger får vi Temujins historie fortalt i sketsjer spilt av ham selv og gjerne med Tiao Ch'an i noen av rollene, av og til også tenkte oppsetninger der noen av hans gamle reisevenner er med. Alt dette gjør at beretningen om Djengis Khans ungdomstid blir sprell levende og jeg opplever en slags tankebro over de 800 årene som har gått.
Samtidig får vi høre litt mer om Wolfgangs egne opplevelser, blant annet da han var gift med Miriam og bodde i Kiev. Når mongolene nærmet seg gikk innbyggerne i Kiev løs på jødene for å blidgjøre sin Gud - kanskje trodde de at det ville verne dem fra de ville hordene fra nordøst - kanskje  var det bare menneskenes iboende hang til å sparke nedover når de er truet. Miriam og faren hennes nektet å flykte, men Wolfgang dro videre.
Dette er en fantastisk roman og gir et strålende innblikk i en gamme kultur og historie. Jeg må lese de andre bøkene i Gobiserien, det er klart!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar