søndag 8. november 2020

Gerbrand Bakker: Omveien

En kvinne reiser fra Nederland (forfatteren er nederlandsk) til Wales. Hun forlater mannen sin og universitetsjobben og legger ikke igjen noe spor. Hun leier et gammelt hus på landet nær nordvestkysten av Wales som tidligere har vært leid av en eldre dame. eller fins det 10 hvite gjess på eiendommen. Hun lever et nokså enkelt og nøysomt liv. Hennes viktigste interesse er den eksentriske amerikanske poeten Emily Dickinson, hun holder på med en avhandling om henne

Det blir kaldere i været, det går mot vinter, julen nærmer seg. Hun blir bitt av en grevling og går til en lege som ellers ikke har særlig annet å gjøre enn å kjederøyke. 

Bonden som har sauene på beite på markene rundt huset forteller at han skylder henne et lam for lånet av beitemark, det har hun ikke bruk for.  Hun har smerter i kroppen etter bittet - men det er andre smerter også som vi ikke får vite årsaken til.

Hun går til frisøren.

En unggutt hopper over gjerdet en dag med en hund. Han drar igjen, men kommer tilbake.

Samtidig prøver ektemannen å finne ut hva som har skjedd, han allierer seg med en politibetjent som hjelper ham ut fra kameratslige hensyn, det blir ingen forsvinningssak eller etterforskning. De klarer å oppspore kvinnen og tar fergen over til Hull like før julehelgen.

Hele historien ender i julehelgen på den lille eiendommen.

Dette var en nokså strippet fortelling. Vi aner nok at kvinnen har hatt en seksuell forbindelse til en av sine studenter, ekteparet har også vært gjennom noen fertilitetstester, kanskje har kvinnen hatt noen lengsler etter å bli mor? Det er også mulig at hun har gjort noe som kan koste henne jobben og i alle fall hennes anseelse og som hun rømmer fra. Dette får vi ikke vite så mye mer om. Det virker som det er en del symbolikk her: Gjessene som stadig blir færre - det er fire på sluttet av boka - hvem er det som tar livet av dem? Grevlingen som angrep henne om dagen (alle sier at dette er umulig, grevlingen er et nattdyr og veldig sky). Smertene som kvinnen stadig kjenner i hele kroppen kan også ha en eller annen dobbeltbetydning. Ikke noe av dette finner jeg ut av. 

Ingen av personene i boka kommer nær meg, ikke en gang hovedpersonen. 

Det var lett å komme gjennom boka, men jeg ble ikke klok på den og den ga meg ikke noe. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar