søndag 8. november 2020

Ann Cleeves: The long call

Ann Cleeves har skrevet kriminalromanene fra Shetland med Jimmy Perez som etterforsker og bøkene om Vera Stanhope. Begge er er blitt gode TV-serier, spesielt Shetlandserien. Vera-serien er også bra, men det blir med den som med så mange andre serier basert på krimbøker - det lages nye episoder som ikke er basert på romanene og plot'ene er ikke fullt så gode som i romanene og det hele kjennes litt "tynnere" ut, selv om Brenda Blethyn fortsatt er strålende som Vera. Jeg har lest alle romanene og liker de veldig godt. De er gode eller glimrende!

Nå er det en ny etterforsker og et nytt miljø. Matthew Venn har brutt ut av et svært konservativt brødresamfunn i Nord-Devon som ligger sørvest i England. Dette var et svært traumatisk brudd som gjorde at han ikke klarte å fullføre universitetsstudiet men søkte seg i stedet inn i politiet der han har gjort det bra. Han lever lykkelig sammen med ektemannen Jonathan som leder et kultur- og sosialsenter i Barnstaple og har fått seg jobb der som politietterforsker.

En mann blir funnet død på stranden. Han er stukket med kniv så det er opplagt at det er et drap. Det viser seg at mannen har hatt litt tilknytning til det senteret der Jonathan jobber. Så blir vi også kjent med et par unge kvinner som bruker dagsenteret, begge med Downs syndrom. En av dem forsvinner og siden begge hendelsene har en viss tilknytning til dagsenteret blir det en vanskelig sak for Matthew. Etterforskningen bringer ham også litt nærmere brødresamfunnet han vokste opp med.

Boka har mange likhetstrekk med de to andre suksessrike seriene. Vi befinner oss blant trauste bønder og arbeidsfolk. Havet er aldri langt unna. Vi blir kjent med flere medlemmer av etterforskningsteamet i tillegg til Matthew, men det er hele tiden etterforskningen som står i sentrum. Matthew selv er ingen helt, vi kjenner på hans usikkerhet og redsel for å miste tryggheten i ekteskapet og hans vanskelige forhold til moren som ikke har villet ha noe med ham å gjøre siden han forlot brødresamfunnet. Det er etterforskningen som driver handlingen i boka, men vi  møter samtidig flere interessante personligheter både med og uten lærevansker.

Jeg håper Ann Cleeves kommer med flere bøker fra Nord Devon, men først skal jeg få tak i den aller siste hun har gitt ut som handler om Vera Stanhope.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar