onsdag 22. desember 2021

Stein Torleif Bjella: Fiskehuset. P2 - lytternes romanpris del 2

Visesangeren Stein Torleif Bjella har skrevet bok. Jon Aslesson Aal blir invitert med på fisketur med onkelen Ivar Helgesen Aal til fiskevatnet Storsenn der onkelen eier fiskerettighetene og et fiskehus som far hans satte opp en gang i tida. Det er ei lita koie - ikke bygget som noe slags fritidsbolig men for å gi tak over hodet til matauke om høsten. Ivar ønsker av en eller annen grunn å overdra eiendommen til Jon, ikke til en av sine to døtre.

Jon blir med på turen som varer en uke. I løpet av denne uken får han onkelen ganske tett inn på livet. Ivar er en vellykket bedriftseier, han er en mester på hardingfele og en dyktig fisker. Han mener å være en ekspert på dette og på mye annet, og Jon blir nødt til å finne seg i å ta imot Ivars synspunkter på alt mellom himmel og jord, ikke minst på hans eget liv, på hvordan Jon har stelt det til med kjærlighetslivet, på hans (u?)dugelighet som visesanger og dikter, på hans roferdigheter osv. 

Men fiske gjør de, setter ut garn tidlig om morgenen og tar inn på kvelden, renser fisk og renser garn. Det meste blir til rakfisk, slik som Ivar pleier. Og på slutten av turen og boka virker det som om Jon likevel har fått noe ut av samværet med den nokså egenrådige onkelen. 

Det er en fin, liten bok men nydelige naturskildringer. Spenningen mellom de to hovedpersonene driver boka fremover, vi kjenner på og forstår Jons irritasjon samtidig som vi fornemmer at han har rotet seg litt bort i livet sitt, kanskje har Ivar litt rett likevel?  Og kanskje kommer det noe godt ut av denne fisketuren?

En god bok som  jeg hadde glede av å lese. Jeg vil nesten kalle den en kortroman.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar