Heikki dør og ikke lenge etter dør Louhi også. De sju døtrene bestemmer seg for å ta alle farens formaninger og råd bokstavelig og komme lengst mulig vekk fra samfunnet. Når våren kommer tar de med seg det mest nødvendige fra det falleferdige småbruket og begir seg innover i skogen til en jakthytte som faren har snakket om. Der har de tenkt å overleve på jakt, fiske, bær- og sopplukking. På høst- vinter og vårmarkedet kan de selge skinn og kjøtt så de får kjøpe med seg litt av sivilisasjonens nødvendigheter: sprit, tobakk, øl, ammunisjon og kanskje et par sko.
Livet er hardt i skogen. Jentene er hardføre og vant til å klare seg med lite, noen av dem er fysisk svært sterke. De holder sammen og de slåss innbyrdes, noen ganger nesten på livet løs.
Johanna er det eldste og inntar snart rollen som diktatorisk familieoverhode. Ikke alle følger henne like godvillig. Den religiøse Simone er litt i sin egen verden. Kunstneren Laura vil helst bruke tiden til å lage figurer av leire. Erga, den yngste fikk noen måneder i skolen og elsker å lese. Aune er beretteren blant jentene, og til slutt er det henne som skal føre historien deres videre. Tanja og Tiina er begge fysisk sterke og støtter Johanna i ett og alt.
Den første markedsturen blir det lite utbytte av, Simone og Erga fikk greie priser for varene men det meste av pengene forsvant i baren om kvelden. De andre søstrenes straff var grusom.
Den neste turen noen måneder senere gir bedre utbytte, men behovet for varme klær blir neglisjert. Simone forsvinner. Johanne blir mer og mer ondskapsfull. Konfliktene øker på og vinteren blir den kaldeste i manns minne.
Halvdøde av sult og kulde blir søstrene blir tatt hånd om i byen og blir også konfrontert med det moderne storsamfunnet med mobiltelefoner, klokkeslett, bankkontoer og sosialkontor. De takler det på ulike måter.
Boke er skrevet som en slags fabel, et moderne nordisk motstykke til en Vill Vest-saga. Søstrene banner, slår og sparker, drikker helst brennevin og bader nakne i innsjøene. De vasker verken kroppen eller det lange røde håret de er velsignet med. Det er ikke akkurat noen realistisk historie men jeg synes den har svært mye bra i seg. Kontrasten mellom det enkle, idylliske men akk, så primitive livet i skogen og bylivet med rene laken, nok mat, skitten snø og bråkete gater. Heikki som guru for at jentene skal være tøffe og sjølstendige og er selv den verste kvinneundertrykkeren av alle og drikker gjerne champagne på byfest med kameratene. Samholdet mellom søstrene som slår sprekker når det ikke kan romme mangfoldet i gruppen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar