søndag 29. oktober 2023

Helene Flood: Enken

Jeg satte meg opp på venteliste på Helene Floods siste krim etter å ha hørt henne fortelle om boka på Kapittelfestivalen, men det var jo ventetid. I mellomtiden leste jeg «Elskeren», og så dukket likevel «Enken» opp i Allbok. Og hva skal jeg si om den?

Helene Flood har skrevet tre kriminalromaner som er bygget over samme lest. Det er ikke nødvendigvis noen ulempe, men det ble litt heftig å lese to av dem så tett på hverandre som jeg har gjort nå..

Alt foregår i familiens sfære, dvs. det kan godt være den utvidede familie med svigers, nåværende og tidligere elskere/venner/bekjente. Vi får hele historien fra en hovedperson, på godt og ondt. Vi vet ikke mer enn henne, og vi kan ikke være helt sikker på at hun er helt ærlig overfor leseren og/eller seg selv.

Her er det Evy som nylig ble enke da hennes ektemann Erling falt om og døde av hjertesvikt på sykkeltur. Men det er noe som ikke stemmer, han har ikke tatt hjertemedisinene sine og de er borte. Ekteparet er pensjonister, dvs. Evy har stort sett vært hjemmeværende. Det er tre barn, to av dem er gift og har barn. Evy har et normalt godt forhold til barna sine, eller er det egentlig så bra? Etterhvert som Evy må forholde seg til nye realiteter, bl.a. et uventet arveoppgjør må hun ta flere oppgjør med sin fortid og vi oppdager at ikke alt er som det virker på overflaten i dette hjemmet. Og hun opplever også flere skremmende hendelser.

Politiet er inne i bildet. Flood bruker de samme etterforskerne som i de andre bøkene. De spiller en litt perifer rolle, for oppklaringen foregår mer i Evy’s hode og i hennes nærmiljø.

Også i denne boka har Helene Flood en egen liten tvist på de siste sidene, når vi har fått de forklaringene vi var ute etter og alt har roet seg.

I begynnelsen av boka var jeg litt skeptisk til hele Evy-figuren, hun virket litt tilgjort utafor som den litt enfoldige husmoren som lot mannen ordne opp, men etter hvert kom det inn flere elementer og det var noen flere lag i historien. Bra levert, Helene Flood! Men skriver du flere kriminalromaner kunne du kanskje flytte handlingen vekk fra Oslos beste eller nestbeste vestkant?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar