søndag 29. oktober 2023

Sara Strömberg: Skred



Sara Strömberg er en av de svenske forfatterne av "utkantkrim" som jeg har sånn sans for. Dette er den andre jeg har lest av henne. Vi er i nærheten av Åre, svensk vintersportsmekka. Vera Bergström har fått tilbake jobben som lokalredaktør i en innlandsavis etter forrige roman ("Sly").  I første kapittel opplever hun et formidabelt jordskred som i alle fall gir henne nok av lokalstoff å skrive om. Og mer skal det bli. 

Noen finner et armbånd i Stockholm som har tilhørt  25-årige Jonte Andersson. Han ble meldt savnet av halvsøsteren Stina for to års siden og hun har aldri gitt opp å lete etter ham. Opprydningen etter skredet får tilknytning til forsvinningssaken. sentrale personer er Stina og Martin, det unge paret som sliter med å drive familiegården og Stinas onkel Henning som deler tiden sin mellom Jämtland og bedriften sin i Trøndelag.

Så blir vi kjent med Claes af Sandeberg, hans kone Vicky som er en populær dansebandssanger. Det er i begynnelsen vanskelig å se hvilken forbindelse dette Stockholmsparet har med det som går for seg i Åre, men det kommer etter hvert. 

Det er også en lokal investor med store utbyggingsplaner og som muligens kan ha hatt endel kontakt med unge Jonte.

Vera selv har jo sitt - barndomsvennen Thomas reiste til Sydamerika for å oppfylle drømmen om å danse tango og kommer hjem med en vakker kvinne. Vera som i sin tid avviste Thomas synes ikke dette er så greit men  vil ikke innrømme at hun rett og slett holder på å gå under i sjalusi.

Vera er jo ikke etterforsker, vinklingen hennes er å finne de gode historiene, men de leter hun etter vel så grundig som mange politietterforskere. Vi fær historien dels gjennom hennes egne beretninger i jeg-form, dels følger vi Stina og dels den nokså usympatiske kvinnebedåreren Claes. Strömberg bruker denne fortellerteknikken på en glimrende måte. Vi får historien fra flere vinkler og det legges ut spor og blindspor til oss leserne hele tiden.

Boken gir oss en troverdig kriminalintrige, gode miljø- og personskildringer og et godt bilde av livet i vintersports-Sverige både på innside og utsiden av turismen. Vera er en hovedperson som er lett å like. Jeg håper på mer fra den kanten.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar