søndag 30. oktober 2016

Ann Cleeves: Thin Air


Dette er Ann Cleeves 6. bok i Shetland-serien med Jimmy Perez i som etterforsker. Boken starter med et bryllup, eller rettere sagt feiring av et nylig inngått bryllup på Unst, Shetlands nordligste øy. Brudgommen Lowrie er fra Unst og hans Caroline er entusiastisk til en feiring på god gammeldags Shetlandvis. De har med seg to vennepar fra England - Polly og Marcus, Eleanor og Ian. Eleanor. Disse har leid et hus i nærheten. Denne delen av historien blir fortalt gjennom Polly. Bibliotekaren Polly er den forsiktige og tilbakeholdne av de tre venninnene. Eleanor har vært den som har gjort suksess hos mennene. Hun er fremgangsrik og kreativ innenfor TV-produskjon. Det siste året har hun vært en del ute av seg, bl.a. pga et avbrutt svangerskap. For tiden holder hun på med et TV-prosjekt som dreier seg om overtro knyttet til spøkelset av en liten jente som mange påstår å ha sett.

Morgenen etter bryllupet er Eleanor borte. Det blir satt igang en leteaksjon som til slutt finner henne død,  like ved et tjern. Det er ingen spor å finne selv om det fort blir klart at hun er myrdet - det er som om morderen er forsvunnet i løse luften "thin air".

Under etterforskningen blir det funnet tråder til lokalhistorien, til Eleanors tidligere forhold, til hennes arbeid med TV-produksjonen, til sagnet om den det dansende spøkelset og til bakgrunnen til det mannlige paret som eier hotellet på Unst der etterforskningsteamet holder til. Fokuset skifter mellom de tilreisendes bakgrunn og historie og lokale forhold og intriger. Hele tiden henger også historien om den dansende Lizzie over oss. Det er nesten som det er noe regissert over den.

Som vanlig i Ann Cleeves bøker fra Shetland spiller Shetlands natur og avsidesliggende beliggenhet en stor rolle i boken. Men du vet aldri om intrigen henger sammen med lokalhistoriske forhold eller om de henger sammen med noe de besøkende drar med seg i bagasjen. Det gjør at ingen av bøkene er like, selv om omgivelsene og miljøet er det. I denne boken har Jimmy Perez såvidt kommet seg tilbake etter drapet på sin samboer. Han er ikke etterforskningsleder, men er likevel den som har det fulle grepet om etterforskningen, noe som går hans overordnede Willow Reeves på nervene, spesielt når han går sine egne veier.

Jeg synes Ann Cleeves har skrevet nok et utmerket kriminalroman fra Shetland. Jeg liker spesielt godt når historien svinger mellom dce tre etterforskerne og flere av de involverte personene, ikke minst Eleanors venninne Polly. Du vet at ingen av dem lyver direkte for oss - men hvor mye forteller de av sannheten?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar