torsdag 20. oktober 2016

Jane Gardam: Old Filth


Denne boken kom jeg over (på engelsk) i en tysk bokhandel. Jeg hadde ikke hørt om verken forfatter eller bok før, men etter litt googling fant jeg ut at kunne være verdt et forsøk, så da kjøpte jeg den som ebok mens jeg var på reise.

Advokatkollegaene til Sir Edward Feathers kaller ham for Old Filth, uten at det er vondt ment. Filth står for Failed In London Try Hongkong, og Feathers hadde nettopp en Hongkongperiode som et boost i karrièren sin. I første kapitel treffer vi Edward som en gammel enkemann en stormfull juledag når han låser seg ute og blir tvunget til å ringe på i nabohuset der en gammel rival/kollega/fiende nettopp har flyttet inn. Resten av boka blir fortalt i retrospektiv.

Edward Feathers er en av de barna som blir omtalt som Raj Orphans, antagelig et velkjent engelsk begrep. Barn av høytstående offiserer i koloniene som blir sendt hjem til England for å bli oppfostret der og få sin skolegang. Edward selv er i tillegg morløs, moren døde under fødselen i Malaysia. Edwards far overlater ham til en lokal amme og andre tjenere som tar seg godt av ham inntil dagen kommer da han blir revet ut av det trygge og kjærlige miljøet (riktignok er farskjærligheten fraværende) og blir sendt til Wales for å bli oppfostret der sammen med noen andre barn i samme situasjon.

Om oppveksten i fosterhjemmet får vi høre bruddstykker i forskjellige kapitler videre gjennom boken til vi mot slutten får vite alt om en tragedie som skjedde der. Men hele tiden aner vi et fosterhjem uten kjærlighet. Når fostermoren dør blir Edward tatt opp på en kostskole under ledelse av "Sir", en foargerik og spesiell karakter, men på denne skolen får Edward det forholdsvis godt og han får en god kamerat som han bor hos i ferier og som han etterhvert kommer til å bo hos.

Faren er under hele oppveksten fraværende, kommer ikke på besøk og skriver heller ikke til Edward. Ikke før 2. verdenskrig bryter ut. Da krever faren at Edward skal komme til Singapore. Edward reiser - men Japan har overtatt makten i Sørøst-Asia, faren er død og han kommer halvdød tilbake igjen etter et halvt år på sjøen. Etter et lengre sykeleie blir han innrullert men får en lett tjeneste på land. Deretter blir det universitetet, han blir advokat, kommer i tjeneste, havner etter hvert i Hongkong der karrieren skyter fart, takket være en ung mann han ble kjent med på reisen til Østen. Han treffer sin kone Betty som han lever tilsynelatende lykkelig sammen med helt til hun dør.

Jane Gardam har skrevet to bøker til om Edwar Feathers, en av disse er skrevet ut fra kona Betty sitt perspektiv.Jeg synes ellers ikke at hans ekteskap har så stor plass i denne boka. Den handler mest om en "Raj Orphan", en gutt som vokser opp med økonomisk støtte fra familien men uten kjærlighet og nærhver, og som må bygge sitt liv på seg selv og enkelte små glimt av vennskap og kjærlighet han kan finne rundt seg. Det er satt av mye plass i boken til kontakten han har med de barna (fjerne slektninger) som han vokste opp sammen med i Wales. De deler en mørk hemmelighet som vi ikke får innsikt i før helt mot slutten men som kommer til å plage dem resten av livet.

Det var interessant å lese denne boken , jeg har aldri lest noen lignende beskrivelse av engelske kolonibarn oppfostret på denne måten og det var ganske sjokkerende lesning. Ellers er dette er en svært, svært britisk bok, uten å si noe vondt om det. Jeg er litt usikker på om jeg vil lese boken om Betty - jeg synes beskrivelsen av det ekteskapelige livet til Edward Feathers var det minst interessante. Men kanskje nettopp derfor?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar