tirsdag 8. august 2023

Freeman Wills Crofts: Antidote to Venom

Denne plukket jeg opp i en bokhandel i Storbritannia en eller annen gang. Forfatteren debuterte samtidig med Agatha Christie og var regnet som en betydelig krimforfatter i samtiden. Denne romanen representerte en ny genre som han visstnok var først ute med - det omvendte plot.  Vi får full kjennskap til utviklingen av forbrytelsen for deretter å følge etterforskningen som utføres av Crofts politihelt French fra Scotland Yard. Likevel får vi ikke vite alle detaljer og det er nok å vente på for den nysgjerrige.

Antidote to Venom betyr "Motgift mot (slange)gift", men jeg tror den har en dobbelt betydning. Ve er i Birmingham. George Surridge har jobbet seg opp til en god stilling som direktør for Birmingham Zoo. Hans ekteskap skranter, bl.a. fordi han ikke klarer å leve opp til konas forventninger om et liv i økonomisk velstand. Han er ingen rik mann og økonomien har ikke blitt bedre av at han foretrekker å gå i herreklubben fremfor å være hjemme og der er det pengespill som dominerer, en hobby som langsomt driver han mot konkursens rand. George har også en gammel, rik (!) tante som han er enearving til og som har sviktende helse. Og en dag treffer han en søt og hyggelig kvinne i dyrehagen som han kommer i prat med. Hun har nettopp mistet jobb og bolig. De to har mange felles interesser, søt musikk oppstår og George prøver å skaffe henne et hus som skal bli deres elskovsrede. 

Neida, George er ingen morder og tar ikke liv at tanten. Tanten dør, George arver henne og da skulle jo alt være greit - men så enkelt blir det ikke. Pengene viser seg å være satt overstyr av en utro advokat. Og så blir George trukket inn i dennes planer om en annen forbrytelse som skal sørge for at han likevel får utbetalt pengene og kan løse sine økonomiske problemer. Planen innebærer at han må ta en liten men svært giftig slange ut av buret sitt, drukne den og sende den døde slangen samt noe slangegift til personen som skal utføre forbrytelsen. 

Planen går aldeles utmerket, tross i noen nervepirrende øyeblikk. En professor med særlig interesse for slanger som nylig er pensjonert blir funnet død i sitt hjem av slangebitt. Saken blir registrert som en ulykke, muligens selvforskyldt med vilje. George har nok dårlig samvittighet, men han har jo ikke gjort noe direkte galt og han venter på å få utbetalt pengene. Men så er det inspektør French, da. Han finner noen små uoverensstemmelser og gjør noen diskrete undersøkelser. 

Den dyktige detektiven klarer til slutt å finne beviser på hvordan dette drapet ble utført og det er en riktig teknisk komplisert affære. Og George regnes som medskyldig og dødsdommen er klar. På den tiden ble mordere i England hengt. Forbrytelser lønner seg ikke.

Det som jeg syntes var litt artig ved denne boka var å se utviklingen av hovedpersonen. Han er jo egentlig en grei kar. Hans største feil er at han hele tiden skyver problemene foran seg - først trekker han seg bort fra problemene hjemme, flykter til spillegjengen,  så kommer han i spillegjeld og prøver å løse dem ved å spille mer, så låner han penger han ikke har for å kjøpe et altfor dyrt hus til sin elskerinne osv.  Det er også artig å lese om inspektor Frenchs nitidige etterforskning som har mange elementer av å undersøke psyken til de involverte.

Men språket og miljøet blir nok litt for mye engelsk stiv overleppe for meg så jeg kommer ikke til å lese flere av bøkene til Freeman Wills Croft. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar