tirsdag 29. august 2023

Louise Erdrich: The Sentence

Louise Erdrich er en amerikansk forfatter bosatt i Minnesota der hun driver en uavhengig bokhandel. På morssiden er hun Chippewa og de fleste av bøkene hennes handler om urbefolkningen i de nordligste statene. Hennes forrige roman, The Night Watchman handler løselig om hennes morfar og kampen for å beholde en liten del av urbefolkningens rettigheter. Den vant Pulitzerprisen og det var en strålende roman.

Bokens hovedperson Tookie jobber i en uavhengig bokhandel i Minnesota. Vi følger henne i ett år, fra 2. november 2019 til 2. november 2020. 2. november er Alle sjelers dag, en katolsk høytidsdag. Denne dagen dør Flora, en flittig bruker av bokhandelen, men dessverre lever ånden hennes videre og hjemsøker bokhandelen, spesielt i Tookies nærvær.

Helt i begynnelsen av boka får vi også Tookies forhistorie der hun nokså uskyldig blir dradd inn i et lugubert smuglingsprosjekt, havner i fengsel, sitter inne i mange år, blir frikjent og løslatt, slår seg sammen med ex-politimannen Pollux og får jobb i bokhandelen.

Dette er jo en ekte spøkelseshistorie, men ved siden av alle Floras krumspring og påfunn skjer det andre saker og ting i Tookies liv. Pollux' halvvoksne datter Hetta dukker opp med en nokså nyfødt baby. Vi er også i starten av pandemien, først med restriksjoner og munnbind, så blir det alvorligere med lungeproblemer og sykehusinnleggelse. Drapet på George Floyd, vi er midt i det mest urolige området.  Flere av Tookies nærmeste reiser til de store demonstrasjonene, det er hærverk og blind vold i gatene.

Dette er også en slags kriminalroman, hvis det er det en kan kalle undersøkelser av et gjenferds oppførsel. Det ligger i alle fall en gåte der som søker forklaring, og det meste kommer for dagen. Og så står jo bøkene sentralt i historien, også i oppklaringen av Floras viderverdigheter. 

Dette er ikke den mest storslåtte boka jeg har lest av Louise Erdrich, og av og til syntes jeg det ble litt mye gjentakelser med rasling og lyder i bokhandelen. Men etter hvert syns jeg den bygde seg opp. Det lå mer i spøkelseshistorien enn en skulle tro, og det ble riktig interessant å lese om livet i Minneapolis under pandemien og om Black Lives Matter-kampanjen på nært hold. Alt i alt ble det en svært god leseropplevelse, selv om boka ikke var helt på høyde med av Erdrichs aller beste bøker.  

Heldigvis er boka nå oversatt til norsk og heter "Hjemsøkelsen". 

Mine favorittbøker av Louise Erdrich:

  • Kjærlighetsmedisin
  • Spor
  • The plague of Doves
  • The Night Watchman






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar