søndag 6. august 2023

Hans Rosenfeldt: Ulvesommer

Jeg har litt dilla på svensk utkantskrim for tiden. Denne har handlingen lagt til Haparanda og åpner med en død ulv med restene av et menneske i magen. Forfatteren sto også bak TV-serien "Broen". Den måtte jeg jo lese!

Dette er vel mer en thriller enn en kriminalroman. Helt i begynnelsen av boka møtes en finsk og en russisk gjeng i overlevering av store mengder dop og en bag med 300 000 euro. Det blir mye skyting og den eneste overlevende kommer heller ikke så heldig ut av det. I det hele tatt er det en del brutal død i denne boka.

Politiet i Haparanda får etter hvert nyss om gjengoppgjøret og dopet som antagelig har havnet i deres området, og så er det liket av den ene mannen som en forgiftet ulv har vært og spist på da. Det ser ut som han er blitt påkjørt, men av hvem? og hva har skjedd med dopet?

Politibetjent Hanna Wester blir sentral i etterforskingen. Hennes ektemann Thomas har en ung slektning som har sittet inne og sliter med å komme seg på beina. Og kameraten hans, bilreparatøren som kalles "UV" har også sittet inne men er fast bestemt på å holde seg nykter og innenfor loven når han nå har kone og et utviklingshemmet barn og ta seg av. Alle disse er vanlige folk som på en eller annen måte blir involvert i den farlige omgangen med dop og risikerer problemer med bakmennene.

Inn på teppet kommer også Katja, en ung, kvinnelig leiemorder med en svært spesiell bakgrunn. Men her har hun først og fremst en oppgave - finne dopet og pengene, drepe den som har tatt dem og levere det tilbake til oppdragsgiveren hennes.

Hanna Wester er på en måte hovedpersonen i boka, men vi følger også mange av de andre. Hun er en sympatisk skikkelse, midt i overgangsalderen og har sine demoner å slite med. Hun elsker sin mann men forholdet skranter og hun har et forhold til sjefen sin Thomas har også sine hemmeligheter.

Det blir en forrykende handling. Det er flere dopmiljøer involvert. Mange dør, i overkant mange for en slik bok synes jeg nok. Det som gjør at jeg likevel synes boka er verdt å lese er at vi ser hverdagslivet til alle de vanlige folkene i kontrast mot volden, ondskapen og grådigheten til langermiljøet og hvor viktig det er å ikke la seg fange inn i det nettet. Personene har liv i denne boka, til og med leiemorderen Katja.

Det er forresten lett å merke at forfatteren har jobbet med TV-serier. Mange av scenene i boka er skrevet sånn at det kunne godt ha vært scener i en film, det er noe visuelt ved den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar