søndag 6. august 2023

Caleb Azumah Nelson: Small Worlds

Jeg kjøpte denne i en liten bokhandel på markedet i Brixton der de hadde mye bøker fra det afrikanske innvandrermiljøet. Denne var en av dem jeg ble anbefalt og den fikk bli med hjem. Så viste det seg at den også lå lett tilgjengelig i Waterstones bokhandlene overalt i London og kanskje finner den også veien til bokmarkedet her hjemme. Det har den også fortjent, for dette var en aldeles nydelig bok. 

Stephen er en ung gutt fra en ghanesisk familie som bor i en av Londons mange forsteder. Han har en trygg og god oppvekst i et tett miljø av familie og naboer. Han går i siste klasse på det som tilsvarer videregående, har flere nære venner, gjør det greit på skolen men er mest opptatt av musikk og håper å komme inn på et musikkstudium til høsten. Det gjør også kjæresten hans Del. Boka går over tre somre.

Del kommer inn på musikkstudiet men det gjør ikke Stephen og han opplever dyp ensomhet og noe som nærmer seg et nervesammenbrudd når han havner alene på en trist hybel i Nottingham. Så får han tilbud om jobb på en ghanesisk restaurant i London som drives av en dyktig og ambisiøs bekjent. Han griper sjansen, jobber hardt og gjør det bra. Nå ser han muligheten av en bra fremtid som kokk. Han føler at begynner å leve igjen. Dessverre setter dette ham også i en dyp konflikt med faren hans. Faren hadde helt andre ambisjoner for sine barn når han dro til England som ung mann enn at han skulle havne i oppvasken - det er slik faren betrakter Stephens nye yrkesvalg. Konflikten blir dyp og vond og går som en rød tråd gjennom resten av boka. 

Men det skjer andre ting i Stephen sitt liv og i omgivelsene hans, både av positiv og av negativ karakter. Etter hvert får vi også bedre kjennskap til familiens forhistorie også, hva som førte foreldrene sammen, hva som gjorde at de valgte å emigrere og hvordan de levde da de kom til England. 

Handlingen i boka er grei nok, men det som gjør den virkelig lesverdig er hvordan den blir fortalt. Calem Azumah Nelson har et aldeles nydelig språk, av og til virker det som om boka danser eller synger seg fremover. Livet i forstedet der Stephen bor blir skildret med varme og kjærlighet uten at det blir lagt lokk på problemer og nedsider. Boka var rett og slett en nytelse å lese, og jeg håper den blir oversatt til norsk. Jeg håper også på flere bøker fra forfatteren (Dette er hans andre roman).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar