onsdag 27. desember 2023

Claire Keegan: Småting som dette

Claire Keegan har også skrevet "Tre lys" eller "Foster" som den het på engelsk, en nydelig liten bok om en jente som mot alle odds blomstrer under en periode i en fosterfamilie. Dette er også en kortroman - det virker som om Keegan trives godt med dette formatet.

Boka handler om kullhandleren Bill Furlong og hans møte med de nå beryktede irske klostervaskeriene der tusener av unge jenter ble utnyttet på det groveste og fratatt sine barn. Furlong kommer selv fra fattige kår. Moren var tjenestepike og var alene med ham og døde når han var barn. Morens velstående arbeidsgiver tok seg av ham og gav ham et hjem. Så har han klart seg, fått greit med skolegang, fant ei jente å gifte seg med og har et godt arbeid. De har fem døtre og lever enkelt men klarer seg godt.

Men når han skal kjøre kull til nonneklosteret kommer han flere ganger over jenter som ser ut som de ikke har det så godt. En gang er det ei som vil ha hjelp til å komme seg til elva og han mistenker at hun vil hoppe i den. En annen gang finner han ei skitten, avmagret jente i klosterets kullkjeller. 

Kirken er en mektig institusjon i Irland og når Furlong snakker med andre landsbyboere og med sin kone om det han har observert er tonen gjennomgående at "det skal vi ikke legge oss opp i". Så hva velger Furlong å gjøre? Boka har en nokså åpen og usikker slutt, vi ser både håp og uoverstigelige problemer.

Jeg får lyst til å lese mer av Claire Keegan, hun  har bl.a. en novellesamling som heter Antarktis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar