onsdag 27. desember 2023

Liza Marklund: Polarsirkelen

Liza Marklund har tatt et steg vekk fra bøkene med journalisten Annika Bengtsson i hovedrollen. Denne har fått gode anmeldelser og jeg er alltid nysgjerrig på god krimlitteratur.

Polarsirkelen er navnet på boksirkelen til fem gymnasiaster i småbyen Stenträsk i Norrland i slutten av 70-tallet. De møtes en gang i måneden og diskuterer en bok som en av dem har valgt. Sommeren 1980 forsvinner en av dem, Sofia Hellsten.

I desember 2019 blir det funnet et godt bevart, men hodeløstlik i et brofundament til en bro som går over Pite-elven i forbindelse med utebedring av broen. En antar at det er Sofia Hellsten som ligger der og i såfall er forbrytelsen foreldet men etterforskning blir satt i gang.

Carina var en av de fem. Hun er nå kontorassistent på politistasjonen og jobber sammen med politisjef Wiking Stormberg. De er nå i 60-årene, men Wiking var den mest populære gutten på skolen i 1980 og mange av jentene var forelsket i ham. Carina er iherdig medlem av Sverigedemokratene.

Susanne er journalist, bosatt i Stockholm og enke etter Krister, bror til Carina. Susanne kommer til Stenträsk og vilpublisere en blogg om etterforskningen. Hun bærer på en hemmelig forelskelse til Carina fra ungdomstiden.

Birgitta kom fra en av de rikeste familiene i Stenträsk. Hun var feminist og opprører allerede på syttitallet og er det fortsatt. Hun hadde psykiske problemer i ungdomstiden og gikk i terapi. Nå er hun en forholdsvis vellykket akademiker og er ellers nokså alene.

Agneta hadde finsk bakgrunn og en mor som var mentalt syk. Agneta reiste fra Stenträsk  sommeren 1980. 

Noe er bra i boken - først og fremst er det en interessant intrige. Boken er bygd opp rundt fem møter i boksirkelen der vi blir bedre kjent med hver av de fem jentene både i ungdomstiden og i nåtiden. Det hele kuliminerer i begravelsen til Sofia Hellsten som kaster opp nye momenter i etterforskningen. 

Denne fortellingsmåten fungerer i og for seg greit. Men samtidig synes jeg det er en litt for eplekjekk tone hos forfatteren som ikke passer med historien. Jeg synes også at beskrivelsen av noen av personenes nokså utagerende sexliv i tenårene er unødig overdrevet og  lite troverdig. Det er heller ingen personer i boka som jeg får noen slags sympati med og det ødelegger lesegleden min og gjør at jeg ikke får noen tilknytning til handlingen.  Jeg kommer derfor ikke til å lese de to andre bøkene i denne serien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar