onsdag 27. desember 2023

Håkan Nesser: Sjakk under vulkanen

Håkan Nesser har skrevet en rekke veldig bra kriminalromaner fra den fiktive europeiske byen Maardam med Van Veeteren i hovedrollen. Så har han en serie fra den svenske (også fiktive) byen Kymlinge med Gunnar Barbarotti i hovedrollen. I tillegg har han gitt ut en rekke frittstående bøker. Han er en ypperlig forfatter!

I denne boken fra 2021 er Gunnar Barbarotti etterforskeren. Det dreier seg om noen merkelige forsvinningssaker i forfattermiljøer. Omstendighetene kan tyde på at det dreier seg om kidnapping, eller kanskje mord. Det går rykter om at det har vært en eller flere stalkere på ferde på diverse arrangement der de forsvunnede forfatterne har holdt opplesninger like før de ble borte. Men ingen lik eller fysiske spor etter dem, bortsett fra en utbrent bil.

Siden den første forfatteren forsvant fra et hotell i Kymlinge får Barbarotti i oppdrag å etterforske saken. Når de andre forfatteren blir borte blir det mer trøkk i saken, og når forfatter nummer tre blir borte er det blitt en stor sak av det.

Jeg liker vanligvis kriminalromaner der etterforskningen går langsomt og vi får tid til å bli godt kjent med miljøene rundt både offer og gjerningsperson. Men i denne boken synes jeg det går i overkant langsomt og at Barbarotti og hans nærmeste nesten går rundt seg selv i prat og funderinger.  Det er akkurat som om Håkan Nesser her blir altfor flink, henger seg for mye opp i den tørre humoren og det skrå sideblikket på samfunnet. Løsningen kommer mot slutten, nærmest som troll i eske og er nok troverdig på et vis men jeg synes ikke den henger sammen med etterforskningen. Det er kanskje noen ganger sånn i virkeligheten men passer ikke så godt i kriminallitteraturen. Jeg synes ikke det er blitt noen god kriminalroman.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar