mandag 21. mai 2018

Ioana Parvulescu: Life begins on FridayDenne boken kjøpte jeg på vår Romaniareise i september i fjor. Det fantes et lite utvalg av rumensk littertatur på engelsk i de beste bokhandlerne i Romania. Denne hører til vinnerne av The european union prize for literature. Den har jeg vært borte i før da jeg leste en estisk bok som har fått tilsvarende utmerkelse. Jeg syntes denne boken også virket lovende så den vant en plass i kofferten.

Handlingen er lagt til de siste 13 dagene av 1897. Vi befinner oss i det gamle Bucuresti. En ung mann, Dan Kretzu, blir funnet bevisstløs på gaten. Han er underlig kledd, og når han våkner til liv oppfører han seg også underlig. Selv om han har bakgrunn som journalist og tydeligvis har utdannelse aner han ikke hvordan han skal oppføre seg i det gode selskap, og ikke minst hvordan han skal kle seg.
En annen ung mann blir funnet skutt i nærheten. Tross medisinsk behandling står hans liv ikke til å redde, og den blir en komplisert oppgave for politiinspektør Costache Boerescu (en annen av hovedpersonene) å finne ut hvordan han ble drept, og denne kriminalintrigen er med på å drive handlingen fremover.

Den unge jenta Iulia har også en viktig rolle. Boka er skrevet i kronologisk orden med et hovedkapittel pr. dag. Hvert av disse innledes med et innslag fra hennes dagbok. Iulia er datter av en nokså moderne innstilt lege og det er morsomt å lese hennes litt barnslige men likevel innsiktsfulle betraktninger om hendelsene rundt henne.

For leseren viser det seg snart at den unge Dan har foretatt en tidsreise fra nåtiden. Dette er ikke han helt klar over selv der han sliter med å finne seg til rette i de velmenende omgivelsene i storbyen Bucuresti. Kontrastene mellom nåtiden og livet på terskelen til nittenhundretallet blir et av de bærende elementene i boken.

I tillegg til Iulias dagboknotater som er i 1. person skifter vi ståsted mellom adskillige personer, alle sammen fortalt i 3. person. Det gir boken et preg av kollektivroman som jeg synes passer godt. Det er store doser med fremtidsoptimisme hos mange av innbyggerne vi møter - det er på en måte godt å lese men samtidig litt av et tankekors når vi tenker på hva europeerne gjorde med alle de spennende teknologiske nyvinningene utover på 1900-tallet.

Den unge gutten på forsiden av coveret, Nicu, er en 8-åring som snor seg rundt omkring i handlingen mens han prøver å tjene litt penger til seg og sin stakkarslige mor på avissalg og budtjenester. Han er en en uforglemmelig karakter.

Boken gir et svært interessant innsyn i dagliglivet i Bucuresti ved århundreskiftet. Det er ingen dype personskildringer, men persongalleriet er nokså stort og jeg synes det virker troverdig. Og så synes jeg boken også har mye å si om vår egen tid.

"Life begins on Friday" har ingen referanser til den brutale undertrykkingen under Ceaucesco som er tema for endel andre rumenske bøker, bl.a. hele Hertha Müllers forfatterskap. Det gjør den ikke mindre inspirerende å lese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar