mandag 21. mai 2018

Judith Hermann: All kjærlighets begynnelse x


Image for All kjærlighets begynnelse from Norli
Knausgård og Pelikanen forlag skal ha ros for at de har fått gitt ut endel bøker av tyske forfattere. Judith Hermann er en av disse. Jeg har lest novellesamlingen "Alice" av henne tidligere.
Hovedpersonen i "All kjærlighets begynnelse" er Stella. Stella bor i et hus med en koselig hage i utkanten av byen sammen med sin mann, Jason og den vesle datteren Ava. Hun jobber i hjemmesykepleien. Jason jobber mye borte på anlegg, så Stella er ofte alene hjemme..
En dag ringer en mann på porttelefonen ved porten inntil eiendommen deres og ber om å få snakke med henne. Stella avviser ham, men dagen etterpå kommer han igjen og ringer på. Dette blir innledningen til en serie stalking-fremstøt som etterhvert blir et mareritt for Stella. Stalkeren bor i nabolaget og følger tydeligvis med på når Stella er alene hjemme. Det utvikler seg aldri til noen direkte voldelige trusler, men det blir svært, svært ubehagelig og det tar mer eller mindre over mye av Stella sitt liv. Det påvirker forholdet hennes til ektemannen, til venninnen og til klientene på jobben.
Boken er skrevet i en nesten minimalistisk stil. Det er ikke et ord eller en setning for mye. Den uhyggelige stemningen blir liggende i bakgrunnen, men er der likevel hele tiden. Jeg skal ikke skrive noe om hvordan det går, og det er heller ikke så mye poenget med boken. Det viktigste er heller hvordan hun får beskrevet hvordan uhyggen kan vokse frem i de hyggeligste omgivelser.

Jeg leser gjerne mer av Judith Hermann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar