onsdag 20. mars 2019

J.M.Dalgliesh: Divided house


Divided House (Dark Yorkshire Book 1) by [Dalgliesh, J M]

J M Dalgliesh er en krimforfatter jeg ikke har vært borti før som skriver fra et politimiljø i York. Hovedpersonen, etterforskeren Nathaniel Caslin faller innenfor mange av krimklisjeene - han er skjøvet litt til siden fordi han bruker litt for utradisjonelle metoder i etterforskningen. Privat er han fraskilt med en datter som han gjerne skulle sett oftere, men som han ikke har tid til å være sammen med når han har anledning. Dette har vi jo hørt før,

Caslin blir tilkalt til arresten når en av kollegene hans synes det er noe merkelig med en som er innbrakt etter en bilulykke. Men når Caslin kommer ligger mannen i kramper på golvet og dør kort tid etter. Obduksjonen avslører at han hadde svelget en cyanidkapsel.

Det viser seg at ingenting stemmer ved denne mannen - det navnet han hadde oppgitt tilhører en annen person, og denne personen er forsvunnet. Den oppgitte adressen hans er til et ødslig hus der Caslin og den unge betjenten Harmann oppdager et slags redselskabinett inne i et uthus. Det sere ut til å ha vært brukt til å ta opp svært voldelige pornofilmer der noen av deltakerne ikke har vært med frivillig. Caslin og Harmann følger opp tråden, men så blir Caslin innkalt til en annen sak - det har vært en større skyteepisode, der et muslimsk par i en bil og en turkledd  kvinne er funnet drept i samme område.

Caslin blir beordret å delta i etterforskningsteamet under ledelse av en etterforsker han ikke har noe respekt for, mens Harmann blir satt på den første saken som nå er kraftig nedprioritert. Men Caslin har ingen planer om å slippe saken som etterhvert får en dramatisk utvikling. Litt for dramatisk etter min smak. Utviklingen går i en retning som gjør at jeg synes boka mister litt av sin nerve. Opplegget blir til slutt for stort, "skurken" for demonisk, Caslin for dumdristig og det blir for mange lik.

Boka blir beskrevet som "Dark Yorkshire" og selv om den hadde visse bra takter tror jeg ikke det blir mer Dark Yorkshire for meg. Håper Ann Cleeves  holder liv i Vera Stanhope.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar