mandag 6. januar 2020

Tor Åge Bringsværd: Gobi. Barndommens måne


Gobi

Jeg leste ikke Gobi-serien til Bringsværd da den kom ut på åttitallet en gang. Men jeg leste nylig en artikkel om Bringsværd og ble nysgjerrig på bøkene hans. Gobi-serien er nettopp kommet ut i en ny utgave. Jeg er nettopp ferdig med "Barndommens måne" som er den første i serien og det er den som har barnekorstogene som tema.

Gobi er den store ørkenen midt i det sentrale Asia og den er nær opprinnelsen til det mongolske riket - utgangspunktet for Djengis Khan sine grusomme herjinger over store deler av Asia og Europa. I en bosetning i utkanten av Gobi har gjøgleren Wolfang fra Godesberg søkt tilflukt. Wolfgang ble født i 1204 og i en alder av åtte år fulgte han som så mange barn den karismatiske unggutten Nicholas på en reise mot Jerusalem for å ta tilbake det hellige land, en reise som var støttet av paven. Nå avdekker han gradvis sin del av denne reisen gjennom små glimt fra sine opplevelser, og det er en brutal og utrolig historie vi får høre. Historien har også klare paralleller til eventyret om Rottefangeren fra Hameln.

Det er usikkert hvor mye fakta som ligger bak legenden om barnekorstogene som skal ha funnet sted i kjølvannet av de "voksne" korstogene. Men legenden har i alle fall rot i den tidens klasseforskjell, religiøse fanatisme og overtro. Svært mange av barna skal ha dødd på veien over fjellene mot Italia. Noen skal ha nådd frem til havet som dessverre ikke åpnet seg for dem slik Rødehavet hadde åpnet seg for Moses. De fleste som fikk overfart på seilskuter over Middelhavet og som ikke druknet ble solgt på de arabiske slavemarkedene.

Det er dette Wolfgang forteller om, men han øser også av erfaringer fra sine utallige reiser i Europa, Midt-Østen og Asia som gjøgler og trubadur og vi merker innflytelsen fra kristendommen, fra islam og fra kinesisk og mongolske religioner.

Jeg skulle gjerne visst mer av Wolfgangs historie - hva han opplevde selv på veien til Jerusalem og hvordan han kom til å få et personlig forhold til en av Djengis Khans rådgivere, Ye Liu Chutsai. Kanskje det dukker opp i en av de neste bøkene? Men denne boka står seg godt alene, slik som Bringsverd forteller om korsfarertiden i et av og til nesten drømmeaktig språk om en annen tid og et annet sted og gjør det levende for oss.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar