torsdag 17. mars 2022

Matt Rees: Mordene i Betlehem

Jeg synes alltid det er interessant å lese krim fra andre land og kulturer. Denne er skrevet av en waliser som var journalist i Betlehem 2000-2006 og har handlingen lagt til Betlehem. Den motvillige detektiven (som han har skrevet noen andre bøker om) er Omar Yussef, en eldre historielærer for muslimske og kristne barn. En profilert geriljakriger er drept. George Saba, en av Omars tidligere elever blir arrestert for å ha samarbeidet med israelerne om mordet. Saba hører til den kristne minoriteten, og det virker opplagt for Omar at saken er konstruert som en del av det politiske spillet på Vestbredden.

Omar begynner å gjøre sine undersøkelser og kommer snart svært nær de militante grupperingene som har stor makt. Snart går det på livet løs både for Omar og flere av hans nære bekjente.

Boka har gode fremstillinger av dagliglivet til palestinerne og til den kristne minoriteten, i alle fall virker det slik på meg. Jeg synes også det er en styrke ved boka at vi møter israelerne først og fremst som utenforstående okkupanter på Vestbredden og ikke som hovedaktører. Jeg er mer usikker på hvor realistisk fremstillingen av det politiske miljøet blant palestinerne er. Selvstyremyndighetene blir fremstilt som en bande blodtørstige og morderiske kjeltringer og selv om jeg tror det finnes mye fanatisme og ekstrem islamisme i området og sikkert med forgreininger opp til selvstyremyndighetene blir dette i overkant svart/hvitt (eller bare svart).

På plussiden: Rees skriver godt og jeg likte å lese om Omars lærervirksomhet og om hvordan familiene samlet seg under Ramadan og Eid. Han skildrer et palestinsk samfunn sett fra deres ståsted. Vi får også et lite innblikk i den kristne menigheten.

På minussiden: Palestinsk selvstyre blir skildret som en slags krigsherreorganisasjon med ekstrem islamisme som eneste innhold. Det virker nokså ensidig


1 kommentar:

  1. Det var interessant å lese din omtale av denne boka. Det er nok ikke lett å balansere når det gjelder forholdene mellom Palestina og Israel, så jeg skjnner du stiller noen spørsmål. Spennende med nye krimforfattere, fra andre kulturer.

    SvarSlett