mandag 21. mars 2022

Sarah Hall: The Wolf Border

Jeg leste et utsnitt av denne boken i en samling med tekster av unge, britiske forfattere utgitt av det engelske "Granta" for en del år siden. Jeg merket meg denne som en bok jeg kunne tenke meg å lese. Jeg fant forresten flere gode romaner ut fra denne samlingen, bl.a. en australskfødt forfatter som heter Evie Wyld og pakistanske Kamila Shamsie.

Ulv står i sentrum for denne romanen. Den eksentriske Thomas Pennington er Earl of Annerdale, et stort gods nord-øst i England, nær grensen til Skottland. Han har lenge drømt om å innføre ville ulver på godset sitt. Nå er det ikke bare en drøm, det er blitt en realitet. Fysiske tiltak er gjort for å sikre området, de nødvendige tillatelser innhentet. Han ønsker å ansette Rachel Caine. Rachel er opprinnelig fra Lake District men jobber nå et ulvereservat i Idaho. Hun er zoolog og ulver er hennes spesialfelt. Rachel sier først nei til jobbtilbudet, men så skjer det noen endringer i livet hennes som gjør ar hun ombestemmer seg.

Rachel flytter fra USA til Pennington sitt gods. Med seg på flyttelasset har hun et lite foster, resultatet av en nattlig romanse med en god kollega og venn. Hun ser for seg å ta abort, men når det kommer til stykket blir det ikke slik. Rachel sin mor, Binny er nettopp død og Rachel valgte å ikke komme til begravelsen. Hun følte seg svært uønsket av sin bror Lawrence og ikke minst sin svigerinne.  Men Rachel kommer til å få et helt annen forhold til Lawrence etter hvert som hun oppdager hvilke demoner so han er plaget av.

Rachel får et godt forhold til prosjektmedarbeiderne hun skal lede og et litt fjernere forhold til Pennington. Ulveparet ankommer, alt går etter planen og de klarer seg godt i de nye omgivelsene. Det blir demonstrasjoner og litt bråk, men ikke mer enn de har regnet med. Rachel kommer påtett innpå prosjektets veterinær, han blir etter hvert hennes elsker og hjelper henne under svangerskapet. Etter at hun nedkommer med en liten gutt får hun mye hjelp både av ham og av Lawrence.

Men svært mye av Rachels tilværelse dreier seg om ulveparet som tilpasser seg godt, begynner å nedlegge vilt som det er en overflod av i området og får et kull med valper. Parallelt med alt som skjer på godset skjer det betydelig endringer i samfunnet. Det holdes folkeavstemning i Skottland om løsrivelse og det blir et tydelig flertall for Skottland som egen stat.

En dag skjer det som ikke skulle kunne skje: Den vesle ulveflokken er på full fart vekk fra godset. Noen har latt dem slippe utenfor gjerdet.  Rachel og medarbeiderne hennes må nå hive seg rundt. Det blir en dramatisk ferd for å prøve å fange dem igjen, og ikke minst forhindre at de blir drept. Rachel tar med seg sin nå halvtårs gamle baby i bilden og følger etter flokken. Denne jakten blir et slags avsluttende klimaks i boka, uten at jeg skal si noe mer om hvordan det går. Men underveis for Rachel øynene opp for hvilke krefter som kunne være interessert i en slik utvikling og det får henne til å se på prosjektet sitt med nye øyne.

Rachel er en særegen karakter, ja, det går an å kalle henne direkte sær. Hun har hatt en svært vanskelig oppvekst med en mor som hadde nokså manglende omsorgsevner og -vilje. Selv er hun vennlig og omgjengelig men slipper ikke mennesker tett innpå seg. Hun har et svært profesjonelt forhold til jobben sin men er samtidig full av ømhet for dyrene. Vi får noen flotte naturskildringer av Lake District og det er interessant å følge med på prosjektet helt til det kulminerer i jakten på slutten. Og samtidig som vi blir konfrontert med ulvenes naturlige instinkt for frihet og for livet i naturen blir også Rachel konfrontert med sitt eget forhold til den verden som hun skal leve i sammen med sin lille sønn.

Det finnes ikke noe område i Storbritannia der ulver får leve fritt, og folkeavstemningen som ble holdt i Skottland endte ikke med løsrivelse men jeg synes ikke dette gjør noe for mitt forhold til fortellingen. Jeg klarer godt å forestille meg at dette kunne ha skjedd. Boken gir i det hele tatt rom for mange betraktninger om menneskenes forhold til dyrene og til naturen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar