mandag 15. august 2022

Jo Spain: The boy who fell

Den første av to krimbøker av den irske forfatteren som jeg har lest på kort tid, jeg har leste tre andre i serien tidligere.  Jeg synes Jo Spain får til gode miljøtegninger og personer vi kan tro på, både etterforskerne og vitnene, enten de er skyldige eller ikke. Etterforsker Tom Reynolds er hovedpersonen og i denne boka er et ungdomsmiljø i fokus med diverse konflikter og spenningsområder. Den mistenkte gjerningsmannen (gutten) er homofil, muligens er også offeret det, i så fall befant han seg godt inne i skapet. Det er rikmannsbarn og fattigmannsbarn, bråkjekke gutter og jenter og noen som ikke er fullt så tøffe. Noen lyver, kanskje alle? Kan etterforskerne stole på foreldrenes utsagn? Den unge gutten som er mistenkt for å ha kastet en av sine kamerater ut av en vindu etter en fest sitter i varetekt og nekter å uttale seg. Det er vel ikke å røpe for mye å si at løsningen er betydelig mer komplisert enn som så.

Sympatiske Tom Reynolds er nettopp utnevnt til å etterfølge sin sjef Sean McGuinness som "chief superintendent" og det er hans siste sak som etterforsker. Forfatteren har latt Sean McGuinness følge direkte med på saken som en slags "libero", litt usannsynlig er det nok, men en som står på terskelen inn til pensjonisttilværelsen kan kanskje unne seg noen sprell?

Som vanlig i disse bøkene går etterforskingen litt på kryss og tvers og følger flere tråder. Løsningen er ikke helt opp i dagen men ikke direkte overraskende. V følger også med på miljøet i etterforskingsteamet. Det er helt ok, heldigvis får det ikke så altfor mye plass. Det eneste som jeg synes er litt irriterende er de stadig tilbakevendende problemene Tom Reynolds har med å avpasse innsatsen sin på jobben til privatlivet, ikke så merkelig men det blir litt for forutsigbart når det stadig kommer frem i alle bøkene.

Alt i alt en kriminalroman som holder interessen min oppe hele tiden og som gir meg stadig nye innblikk i Irlands samtid og/eller historie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar