torsdag 29. desember 2022

Anna Mazzola: The clockwork girl

Jeg leste en av Anna Mazzolas tidligere bøker , "The Story Keeper" etter en reise til Skottland. Det var en historisk kriminal/spenningsroman sterkt knyttet il Isle of Skye. Jeg likte godt miljøbeskrivelsene og plottet var ok nok. Dette var bakgrunnen for at jeg gikk løs på denne romanen.

Dette er også en historisk krim/spenningsroman, denne gangen lagt til Frankrike midt på 1700-tallet. Hovedpersonen er Madeleine, en ung ubemidlet jente som har vokst opp på morens bordell og er vansiret i ansiktet etter et angrep fra en av hennes kunder. Madeleine ser det som sin livsoppgave å ta seg av den vesle nevøen Emile. Hun blir tilbudt et oppdrag fra politimannen Camille og pengene hun blir lovet vil hun bruke til en tryggere fremtid for seg og Emile. Oppdraget går ut på å spionere på klokkemakeren Dr. Reinhart mens hun jobber som tjenestejente i huset hans og levere jevnlige rapporter om det hun finner.

Dr. Reinhart er en dypt engasjert vitenskapsmann og har mange tanker og ideer om hva livet består av. Han lager klokker men også utallige andre mekaniske gjenstander, leker, opptrekkbare figurer som beveger seg, noen av disse er svært så livaktige.  Slikt er svært populært bland rikfolk og ved hoffet. Den 17-årige datteren Veronique er nettopp kommet hjem fra klosteret hun har bodd på siden moren døde. Hun er også en viktig person i denne romanen. Hun hadde det ikke godt i klosteret. Nå vil faren lære henne opp i yrket sitt. Dette er hun interessert i, men hvilken fremtid er det i dette for en ung kvinne?

Den tredje kvinnen som blir fremhevet i boka er Leanne. Hun kommer fra fattige kår men har klart å komme seg frem i verden og er nå kjent som Madame Pompadour, elskerinnen til Ludvig 15, barnebarnet til solkongen Ludvig 14. 

Madeleine klarer seg godt i det Reinhartske hus. Hun blir godt kjent med resten av tjenerskapet og kommer også på god fot med Veronique. Men til tross for de grundige undersøkelsene hun gjør finner hun svært lite å rapportere.

Samtidig ulmer det i befolkingen i Paris. Flere barn forsvinner fra bygatene og det verserer all slags rykter om hvem som står bak.

Kongen selv tar kontakt med Dr Reinhart for å få ham til å starte et hemmelig prosjekt som skal vises på hoffet. Han har store forventninger til dette og Dr. Reinhart sin husholdning flytter til Louvre for å jobbe med dette.

Flere barn forsvinner og det skjer også et tragisk dødsfall i Reinharthusholdningen. Madeleine er svært utsatt men må være med på den endelige presentasjonen av prosjektet. Dette blir først en stor sensasjon, senere fremvisninger blir katastrofal og det ser ut som om alt håp er ute for Madeleine. Jeg skal ikke røpe hvordan det går, men det blir mye drama mot slutten.

Jeg ville nok ikke lest en roman av denne typen hvis det ikke hadde vært for at jeg likte "The Story Keeper". Boka var lettlest og det var jo en viss spenning i å finne ut hva som lå bak det hele. Det var en viss logikk i plot'et men jeg synes nok det var en anelse for fantasifullt. Litt artig med de tre damene fra hoffet, fra borgerskapet og fra de fattige som hovedpersoner. Beskrivelsene av livet i Paris i fattigkvarterene, i de penere bydelene og ved hoffet var ok. Men hele settingen ble litt for fjernt fra det jeg er interessert i så jeg kommer neppe til å lese flere av denne forfatteren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar