tirsdag 28. november 2023

Johanna Mo: Vänd om och var stillaDette er nr. 2 av bøkene med etterforskeren Helena Mobacka i hovedrollen. Hun klarer nå ubehagelige intervjusituasjoner selv om de minner henne om drapet på hennes sønn Anton. Nå tar hennes fraskilte mann Stefan kontalt - men det er ikke noe hyggelig budskap han kommer med og Helena kommer til å slåss med å takle sinnet og skuffelsen gjennom hele boka. Det som også blir en gjenganger er kollegaen Niklas som nå er besatt av tanken på at Helena er skyld i at han sliter med karrieren og han bruker mer energi på å pønske ut "avsløringer" enn på selve jobben

Og jobben er etterforskning av to drap. En ung jente blir funnet slått i hjel i en bydel i Stockholm. Hun heter Lovisa og var dagen før på byen med venninner. Ifølge foreldrene var hun student og relativt pliktoppfyllende - det skal vise seg at hun hadde mørke sider også. Og så treffer vi Malin sombor sammen med andre ungdommer i et slags kollektiv. Det kan virke som en religiøs sekt. Men Malin har hørt noe som hun må fortelle noen om. Og det blir det siste hun gjør.

I denne romanen får vi ganske snart greie på hvem som er ansvarlig for drapene. Vi vet altså mer enn etterforskerne. Men også for oss er mye uklart og skal avsløres litt om litt. Den ufordragelige journalisten fra første bok har nå funnet sammen med Terese, en av etterforskerne som prøver å holde dette skult for Helena. Men han havner altfor nær det fanatiske kollektivet og det skal få fatale følger.

Spenningen i boka ligger i hvordan det skal gå for dem som kommer i nærheten av den fanatiske sekten før de blir avslørt og det hele topper seg opp helt mot slutten. Det blir nesten litt forhesblesende mot slutten - jeg savner nok noe mer om hva som skjer etter pågripelsen, noen ord til ettertanke, at boka landre, på en måte. Likevel - en god krim og jeg leser gjerne nr. 3 i serien om Helena Mobacka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar