tirsdag 28. november 2023

J.B.Mylet: The homesDette er en kriminalroman skildret gjennom Lesley på 12 år. Lesley bor på The Homes utenfor Glasgow. The Homes er oppdiktet barnelandsby for barn som av en eller annen grunn ikke kan bo hos foreldrene og vi befinner oss på 60-tallet. Landsbyen består av en rekke bygninger med en gruppe barn oge noen få voksne som tar seg av de. Det er skole på området. Oppdiktet, ja, men slike landsbyer fantes og kunne ha mange hundre beboere.

Lesley er ei kvikk jente og fordi hun er skoleflink har hun fått plass på en skole i byen mens bestevenninnen Jonesy går på den lokale skolen. Barna på the Homes lider ikke fysisk nød, de får nok mat og blir passet på, men det vanker ofte fysisk avstraffelse hvis de går litt utover streken og kjærlig omsorg er det lite av. Lesley har god kontakt med sin mormor som relativt ofte kommer på besøk. Moren er i live, men Lesley ser henne nesten aldri og vi aner en vond historie der. 

Det store lyspunktet i Lesleys liv er de gangene hun får snakke med psykologen Eadie, besøkene på kontoret hennes er et slags fristed der hun kan snakke om hva som helst.  

En ung jente blir funnet død i området og kort tid etter en annen. Det ser ikke ut som om politiet kommer noen vei med etterforskningen av de to drapene. Lesley og Jonesy er skremt over hendelsene men også nysgjerrige og det foretar undersøkelser på si egen måte. Men sporene de følger er ofte mer preget av overfladiske og fordomsfulle betraktninger enn på fakta. Men de kommer nærmere og nærmere sannheten og havner selv i livsfare.

Boka er fortalt med Lesleys litt veslevoksne stil, og det synes jeg forfatteren gjør på en glimrende måte. I denne boka opplever jeg ikke krimplot'et som så vesentlig, det er mer interessant å høre om livet på en barnevernsinstitusjon i Storbritannia for 60 år siden. Og dette er noe som forfatteren selv har inngående kjennskap til fra sin mor som vokste opp i en tilsvarende barnelandsby.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar