onsdag 22. november 2017

Annie Proulx: Barkskin


Barkskins

Dette er et stort, monumentalt verk der vi følger to slekter i grenseområdene mellom USA og Canada gjennom 250 år. Den ene slekten starter et tømmerfirma som etterhvert vokser seg opp til et imperium, og tømmerdrift (eller heller rovdrift) er et gjennomgående tema i boken.

Vi begynner på 1700-tallet med to franske gutter som har seilt over til Amerika og blir leid av en brutal nybygger til å hjelpe ham med å rydde skog. Den ene, Charles Duquet rømmer nokså tidlig fra kontrakten og begynner ved hjelp av kjeltringstreker og voldelige metoder å gjøre forretninger på tømmer og tar senere navnet Duke. Den andre, Rene Sel er en sindig og tålmodig gutt som finner seg i den brutale nybyggeren sine nykker. Etterhvert blir han pådyttet hans godt voksne innfødte husholderske Mari som ektefelle - sjøl skal han gifte seg med en litt finere frue. Paradoksalt nok blir ekteskapet med Mari lykkeligere enn en skulle tro, de får flere barn og Rene får bygd seg opp en fin liten farm før han blir drept av stedatteren sin. Det er flere Sel-slekten blir en slekt som lever i krysningspunktet mellom den innfødte kulturen og settlerkulturen. Tømmerhogsten er aldri langt unna.

Vi følger begge disse klanene videre gjennom nærmere 250 år helt frem til i dag. Charles Duquet blir rik, reiser til Europa, får innpass hos en velstående kjøpmann, blir med på flere ekspedisjoner til Kina og gifter seg med en pike av god familie. De får et barn og adopterer flere. Charles har sin base i Amerika og reiser tilbake dit, men konen, Cordelia blir aldri med. Det har han heller ikke bruk for så lenge hun oppdrar hans sønner. Selv møter Charles sin skjebne inne i de store skogene der han treffer på faren til en unggutt hvis liv han har på samvittigheten. Liket til Charles blir aldri funnet. Hans fire sønner driver selskapet videre.

Tømmerhugsten blir stadig mer omfattende. Det er farlig arbeid og mange arbeidere setter livet til i fløteuhell. Svært mange av dem er innfødte og vi finner flere av Sel-klanen i de store tømmerhuggerleirene opp gjennom tiden. I begynnelsen er det et uuttømmelig tilfang av skog.  Men det er mange om beinet, og ettersom årene går søker Duke-kompanitet seg videre vestover mot mer av den opprinnelig skogen. Og her er vi ved bokens hovedtema - menneskenes rasering av skogen. De nordamerikandske skogene ble sett på som uendelige. Når det ble slutt på de beste hogsområdene i øst var det bare å trekke lenger vestover. Og ikke nok med det - etterhvert dukker det opp andre skogsområder: New Zealand, Amazonas.

Slik følger boken Barkskin Duke-imperiet over hele verden i jakten på de optimale hugstområdene og de beste markedene. Boken er lagt opp som en slags slektskrønike, men det er tømmerhugsten (eller kanskje vi heller skal si raseringen av skogene) som er det egentlige temaet.  Men Annie Proulx er en ypperlig forteller og vi møter noen spennende og uforglemmelige personligheter i begge slektene, det er den nederlandske konen til Bernhard, Birgit som forblir barnløs og overlever sin mann. Når hun selv dør får de som skal stelle liket et sjokk - Birgit er en mann! Lavinia er Charles sitt tippoldebarn og blir overhode for Duke-klanen i flere tiår, deres dronning Victoria. Lavinia gifter seg med den eneste i og omkring Duke-klanen som har et snev av interesse for skogspleie, Dieter Breitsprecher. Han får lov (!) til å bygge opp et lite skogreisingsselskap, ironisk nok skjer deet samtidig med at Duke-imperiet under Lavinia raserer større og større skogsområder rundt de store sjøene .

Sel-klanen lever i skyggesiden av nybyggersamfunnet. Noen av dem prøver å følge sine røtter og leve som Mi'kmaw, men det vil som regel bety et liv forvist på ugjestmilde steder, ofte prisgitt de tilbudene de får om å jobbe i tømmerhogst og tømmerfløting. Mange tyr til flasken, andre dør i epidemier. Vi møter bl.a. Kuntaw som svikter sin første kone og barn og bor noen år sammen med Beatrix som tilhører Dukefamilien. Men han trekker igjen mot det innfødte samfunnet. Så har vi Jinot som får jobb hos en økseprodusent, gifter seg med datteren hans og reiser sammen med sin sjef til New Zealand for å hjelpe ham å bygge opp en økseproduksjon der, en av de mange uforglemmelige historiene i boken.

Boken er i det hele tatt full av eventyrlige historier. Annie Proulx en mester i å skildre bisarre dødsepisoder, i en av dem forsvinner store deler av Duke-klanen i en brann i en familiemiddag, for ikke å snakke om hvordan Jinot sin sjef blir tatt av dage i New Zealand.

Til slutt møter vi Sel-søskenbarna Jeanne og Felix som begynner å jobbe for en miljøorganisasjon sammen med sin eldre slektning Sapatista og vi er nå kommet frem til vårt eget hundreår.

Dette er tankevekkende lesning, og jeg ser paralleller til den vanvittige nedslaktingen av buffalo for å selge skinn mens prisen er høy, i boken "Butcher's Crossing" av John Williams. Det er også blitt en storartet familiesaga. Men temaet avskoging er ofte det som driver fortellingen fremover og det kan noen ganger gå utover romanen. Av og til blir det også litt overtydelig. Boka er på over 800 sider, men jeg synes nesten den måtte være såpass. En bok jeg er glad jeg har lest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar