fredag 29. januar 2021

Stina Jackson: Ødemark

Den andre kriminalromanen til Jackson foregår, i likhet med debuten "Sølvveien", i Nord-Sverige, i området rundt Arvidsjaur. Og det er nok av ødemark der, men Ødemark er navnet på en  liten bygd langt fra folkeskikken, langt inni de nordsvenske skogene. 

Den ene av familiene boka handler om bor i utkanten av bygda (Altså enda mer øde). Vidar er en eldre enkemann, kona hengte seg kort tid etter at hun fødte datteren Liv. Liv har vokst opp hos Vidar og har nå sønnen Simon, en litt innesluttet tenåring. Far ukjent, skjønt det tiskes og viskes om at det kunne være Vidar selv som er faren. Vidar er en einstøing og har et slags grep over datteren sin, en kombinasjon av kjærlighet og tyranni. Han er også stinn av penger som han nekter å bruke til noe, men som har skaffet han mange uvenner i bygda.

Liv prøvde ofte å rømme hjemmefra som tenåring, satt på med hvilken som helst trailer med hvem som helst og et hvilket som helst ærend. Det ble mye sex som likevel aldri kunne stille hennes uro og lengsel etter et bedre liv. Men etter hun fikk Simon har hun slått seg til tåls med sitt monster av en far og jobben på bensinstasjonen i Ødemark. Faren har leid ut et gammelt torp til Johnny, en enslig kar fra byen og noen korte stunder klarer Johnny å stilne uroen hun føler, men ikke noe mer

Den andre familien bor et godt stykke unna. Det er brødrene Liam og Gabriel, to gutter som er vokst opp med en brutal bølle av en far og en mor som var lykkelig når hun endelig ble enke. De driver med all slags kjeltringstreker, dyrker marihuana, selger dop, raner bensinstasjoner. Men Liam har fått datteren Vanja som han elsker og ønsker å få et ordentlig liv med, og han prøver nå å holde seg rusfri, kanskje få seg en vanlig jobb. Men han drømmer om å skaffe seg et eget hus til seg og Vanja og da er det lett å la seg true og lokke av Gabriel til å bli med på nye brekk og salgsturneer. Liam er svak og udugelig, Gabriel er brutal og handlekraftig

Så får brødrene tips om Vidar sin formue og en natt følger de etter ham ut i skogen, over en myr. Skudd blir avfyrt, og Vidar vender aldri mer tilbake til huset sitt. Liket blir funnet en tid etter i en brønn. Hva skjedde egentlig? 

Resten av boka handler jo om etterforskningen, men like mye om fremtiden til de som blir igjen. For Liv er drapet et stort sjokk, men livet hennes blir uendelig mye lettere uten Vidar og selv om hun innser at han er borte tar det lang tid før hun får jaget demonene etter ham på dør. Liam får jobbe Liv sine skift på bensinstasjonen og trives med å ha et slags normalt liv samtidig som han er dødsredd for at etterforskningen skal avsløre at han og Gabriel var der ute på myra. 

Selv om vi var med dem den natten er det flere viktige detaljer vi ikke har fått kjennskap til, og fortellingene om skuddet er litt motstridende. Den endelige oppklaringen kommer først helt på slutten, og den er litt overraskende. Men så er denne boka ikke først og fremst en "whodunnit", det er heller en roman om en forbrytelse, hva som ledet opp til den og hvordan det går med de som er involvert.

Det var et eget sug i denne boka som gjorde at jeg ikke kunne legge den fra meg. Ikke på grunn av spenningen, men mer fordi jeg blir dradd inn i miljøet, ser for meg skogsstiene, surklingen i myra, de falleferdige husene, bensinstasjonen som en oase i ødemarken. Og Liv med sin dystre fortid, sin uro,  tilknytningen på godt og ondt til et monster av en far, en far som for øvrig tok seg av hennes sønn i kjærlighet den første tiden da hun selv ikke var i stand til det. Det er svært sjelden jeg blir så grepet av en kriminalroman.

Jeg har lest  flere som sammenligner med Kerstin Ekmans "Hendelser ved vann". Dette slo meg også, kanskje ikke helt Kerstin Ekmans nivå, men likevel er det mesterlige naturbilder og personskildringer i den. Jeg må så klart lese "Sølvveien" også. Den er dessverre ikke tilgjengelig i "Allbok" men kanskje mitt lokale bibliotek har den? 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar