Finland hadde flere vanskelige perioder i det forrige århundre som fremdeles bringer frem vonde minner og som også har gitt stoff til en lang rekke glimrende romaner.
Først var det borgerkrigen i 1918 som kom i kjølvannet av den russiske revolusjon. De som kom seirende ut av borgerkrigen trakk Finland altfor nær Tyskland 20 år etter - så kom vinterkrigen, deretter alliansen med Tyskland og fortsettelseskrigen i 1941 samtidig som tyskerne marsjerte mot Moskva. Først i 1944 når det var klart at Tyskland kom til å tape krigen skiftet Finland side. Lappland befant seg da i et kaos mellom Tyskland og Sovjetunionen.
Den ene delen av romanen handler om den unge soldaten Väinö som jobber som vakt og tolk i en tyskledet fangeleir i Lappland i 1944. I den andre delen kommer journalisten og fotografen Inkeri til området for å skrive om gjenoppbyggingen av Lappland tre år etter krigen. Men Inkeri har også en egen agenda - mannen hennes forsvant under krigen og Inkeri har fått opplysninger om at han kan ha vært i fangeleiren. Vi følger denne historien, snart fra 1944-perspektivet, snart fra 1948-perspektivet.
Boka gir et innblikk i nazismens innflytelse i Finland under krigsårene, men også i årene etterpå og viser hvordan Hitlers raseteorien fant gjenklang også her. Dette ga seg bl.a. utslag overfor den samiske befolkningen. Men dette er likevel først og fremst en roman som har malende naturskildringer og interessante personer. Både Väinö og Inkeri er personer som interesserer meg, og ikke minst Bigga, samejenta som blir Inkeris assistent med sin glødende interesse og talent for fotografering. Det er også flere interesante bipersoner, ikke minst den nesten mytiske samekvinnen Saara som vi ikke møter noe særlig direkte men som har en sterk påvirkning på historien.
Bakteppet er et nedbrent og ruinert Lappland med krigens dystre minner - men samtidig en viss forsiktig optimisme og håp om en bedre fremtid.